13-letni Bakir iz Bosne o poplavah

20. 5. 2014

V Bosni so zaradi uničujočih poplav in smrtnih žrtev razglasili dan žalovanja. Samo v Bosni je vsak četrti prebivalec brez pitne vode, mnogi ljudje so v poplavah izgubili vse svoje premoženje. Normalno življenje je zastalo. Tudi v kraju Visoko, kjer živi 13-letni Bakir. Obiskuje dopolnilni pouk slovenščine in zato se je posebej potrudil govoriti v našem jeziku.

Kot smo poročali, je površina poplavljenih območji v državah Srbija, Bosna in Hercegovina in Hrvaška  večja od površine Slovenije. Vzrok za poplave je močno deževje. V nekaj dneh je padlo toliko dežja kot ga po navadi v treh mesecih. Umrlo je najmanj 44 ljudi.

Kako lahko pomagaš?

Rdeči križ Slovenija  poziva na pomoč. Najbolje, da obiščeš njihovo spletno stran, kjer najdeš vse potrebne informacije.

Pomoč je začela zbirati tudi Slovenska karitas. Ljudem primanjkuje predvsem hrana, pitna voda, topla oblačila, peči za ogrevanje, higienski pripomočki. Več informacij, tukaj

Pomoč zbirata tudi Humanitarno društvo Adra Slovenija in Srbski kulturni center Danilo Kiš. Zbirajo ustekleničeno vodo, konzervirano hrano, mleko v prahu, hrano za dojenčke, plenice za enkratno uporabo, oblačila, sredstva za higieno, agregate.  Za več informacij, pa poglej tukaj.

Na pomoč pozivata tudi košarkarska zvezdnika Raši Nesterović in Goran Dragić. Sredstva se zbirajo tudi v velenjskem dijaškem domu in v tamkajšnji občini, pa na Gorenjskem v Kulturnem društvu Brdo Kranj. Prav tako pa hrano, zdravila in higienske pripomočke zbira Mladinski center BIT v Črnomlju.