Protesti pred zgradbo ECB

19. 3. 2015

V nemškem mestu Frankfurt so včeraj odprli novo poslopje Evropske centralne banke, v katerem bo delalo skoraj tri tisoč uslužbencev.  

Tam so se zbrali tudi številni protestniki. Nekateri so protestirali mirno, drugi pa so zažigali avtomobile in metali kamenje. Ranjenih je bilo več kot 200 ljudi, 300 protestnikov je policija pridržala.  

Zakaj so ljudje jezni?

Evropska centralna banka je ustanova, ki nadzoruje druge banke v evropskih državah in skrbi za trdno evropsko valuto. Predstavnika in druge pomembne člane te banke imenujejo voditelji držav evrskega območja.

Evropska centralna banka skupaj z Mednarodnim denarnim skladom in Evropsko komisijo sestavlja skupino, ki ji pravimo trojka. Ta pomaga državam, ki se znajdejo v denarnih težavah. Države z njo podpišejo sporazum in se dogovorijo, kakšne ukrepe morajo sprejeti, če se želijo rešiti iz denarnih težav. Veliko smo na primer poročali o sodelovanju trojke in Grčije, več pa si lahko prebereš tukaj.

A ker se pogosto varčevalni ukrepi, ki jih vpelje trojka ne obnesejo in se revščina le še poglablja, so mnogi ljudje jezni. Zdi se jim nedopustno, da je Evropska centralna banka v Frankfurtu zgradila tako drago poslopje prav v času evrske krize.

PP