Je jeti le rjavi medved?

18. 3. 2015


Ljudje smo si vedno radi izmišljali zgodbe o mitskih pošastih. Nikoli ni bilo nobenega trdnega dokaza, da bi obstajale, so se pa pojavljale zamegljene fotografije in različna pričevanja. Pomislite le na pošast iz jezera Loch Ness ali pa na Čupakabro iz Latinske Amerike.

Jeti ali divji snežni mož naj bi živel na območju gorovja Himalaja, videti pa naj bi bil kot ogromna bela opica. Zaradi ogromnega odtisa svoje noge je soroden popularnemu big footu, ki naj bi živel na področju Severne Amerike.

Lani pa so znanstevniki oznanili, da so morda prišli na sled nečemu, kar je bilo izvor za predsavo o jetiju. Po preiskavi vzorca dlak, ki so jih našli, so se strinjali, da ne gre za neko še neznano ogromno vrsto opice. Mislili pa so, da so odkrili novo vrsto medveda, ki naj bi bil križanec med rjavim in polarnim medvedom.

A izkazalo se je, da niso odkrili neke še neznane vrste medveda, ampak da gre za - rjavega medveda. Tako zaenkrat sklepajo, da je podlaga za predstavo o jetiju pravzaprav redka in ogrožena podvrsta rjavega medveda, ki živi na Himalaji in sliši na latinsko ime Ursus arctos isabellinus.