Malala, borka za pravico do šolanja deklet

16. 10. 2012

V Pakistanu so v začetku oktobra 2012 talibani ustrelili 14-letno Malalo. Dekle so 15. 10. 2012 premestili na zdravljenje v Veliko Britanijo, kjer okreva. Zakaj so talibani sploh napadli Malalo, ki se je borila za pravico do šolanja deklet?

Talibani so ustrelili pakistansko 14-letno deklico Malalo na poti iz šole. Motilo jih je, da se je borila za izobraževanje deklet. Pri tem je bila zelo uspešna, saj ji je pakistanska vlada pred tremi leti kot prvi podarila nagrado za mir. Že ko je bila stara 11 let, je opozarjala na krivice in se zavzemala zato, da bi ženske imele enake možnosti kot moški. S svojimi izjavami na spletnem blogu je postala znana po celem svetu.

Pravila talibanov se Malali ne zdijo pravična in to si je upala tudi javno povedati. Talibanom to ni bilo všeč, zato so jo ustrelili. V Pakistanu imajo talibani veliko moč. To je skupina ljudi, ki ni bila izvoljena na volitvah, vendar z nasiljem uveljavlja svoja pravila. Prepovedali so dekletom hoditi v šolo, saj nočejo da se moški in ženske družijo. Zahtevajo, da ženske ostanejo doma in skrbijo le za dom in otroke.

Malalo, ki je bila ustreljena v glavo, so zaradi kritičnega zdravstvenega stanja odpeljali na zdravljenje v Veliko Britanijo. Po zadnjih podatkih zdravnikov njeno zdravstveno stanje sicer še ni stabilno, a se izboljšuje. S pomočjo medicinskih sester je bila celo zmožna stati na nogah, z zdravniki pa komunicira tako, da jim na list papirja napiše svoje misli.

Zdravnikom je dovolila, da obvestijo javnost o njenem zdravstvenem stanju in se vsem ljudem zahvaljuje za podporo. Po napadu so namreč ljudje v Pakistanu in po svetu Malalo podprli z molitvami. Za Malalo je za zdaj predvideno počivanje in počasno okrevanje, potem pa se bo ekipa zdravnikov lotila operacije lobanje. Kot pravijo zdravniki naj bi Malala zaradi strela v glavo sicer utrpela poškodbo možganov, vendar ji to ne bi smelo pustiti trajnih posledic.