Na Tajskem razglasili vojno stanje

21. 5. 2014

Na Tajskem, v državi v jugovzhodni Aziji, že več mesecev ni miru, saj jo je zajela huda politična kriza. Med pripadniki in nasprotniki vlade se spori vlečejo že dolgo. Da bi ponovno vzpostavili red in mir, je vojska razglasila vojno stanje. Toda mnogi opozarjajo, da je to v resnici storila zato, ker si želi prevzeti oblast.

Proti vladi rumenosrajčniki
Novembra 2013 so se začeli protesti proti predsednici vlade Jingluk Šinavatra. Njeni nasprotniki, ki so se poimenovali rumenosrajčniki, so zahtevali, da odstopi, saj naj bi državo namesto nje v resnici v ozadju vodil njen brat Taksin Šinavatra, ki je bil že obsojen zaradi korupcije oziroma nepoštenega ravnanja.

Rdečesrajčniki premierko podpirajo
Predsednico vlade pa podpirajo rdečesrajčniki. To so predvsem ljudje z revnih podeželskih območij.

Nasilje med sprtima stanema
Med rumenosrajčniki in rdečesrajčniki je večkrat izbruhnilo nasilje. V začetku maja 2014 je sodišče predsednico vlade odstavilo s položaja, saj je presodilo, da je delovala nepošteno. A dokler ne bodo izvolili nove vlade, državo vodi stara. Zato se je nasilje nadaljevalo.

Vojska razglasila izredno stanje
20. maja 2014 se je vojska odločila prekiniti krizo tako, da je razglasila vojno stanje. To ne pomeni, da je v državi vojna, ampak da lahko ljudi, ki protestirajo, aretira. Poleg tega je prepovedala delovanje nekaterih medijev, ker je ocenila, da so poročali pristransko.