Iz Pariza do Tokia v treh urah

4. 3. 2015 - Hiperzvočna letala


Do teleportiranja je še daleč, a raziskovanja znanstvenikov gredo v smer čim hitrejšega potovanja od točke A do točke B. Naslednji korak v zračnem prometu bodo hiperzvočna letala. Ta naj bi letela z mach hitrostjo med 5 in 10. A kaj to sploh pomeni?

Najprej malo fizike. V zraku pri temperaturi 15 °C zvok potuje s hitrostjo 340,5 metrov na sekundo oz. v eni uri zvok opravi kar 1225,8 kilometrov. Če bi se vozili z avtom, bi mi v eni uri prišli iz Ljubljane do Kranjske Gore, zvok pa bi v eni uri iz Ljubljane prišel še malo dlje od Barcelone. Če se plovilo premika tako hitro kot zvok, ima hitrost enega macha. Hitrost zvok pa ni konstantna, ampak se spreminja glede na pogoje v ozračju. Ko je topleje, se zvok premika hitreje. Ko plovilo preseže hitrost zvoka, rečemo, da prebije zvočni zid. Hiperzvočna letala bi torej potovala vsaj petkrat hitreje, kot potuje zvok.

Potniki naj v hiperzvočnem letalu ne bi čutili prevelike razlike glede na letala, s katerimi potujejo danes. Znanstveniki načrtujejo množično uporabo hiperzvočnih letal šele čez 30 let, odvisno, kako se bo razvijala tehnologija. A po letu 2050 lahko že pričakujemo, da si bomo za popoldanski izlet privoščili skok na drugo stran sveta.