Glasovanje o zakonski zvezi

3. 3. 2015 - Poslanci so z 51 glasovi za in 28 proti potrdili zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

Danes so poslanci v državnem zboru glasovali o spremembah zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerij. Z 51 glasovi so potrdili zakon, ki zvezi dveh moških ali dveh žensk prinaša enake pravice, kot jih imata poročena moški in ženska.

Pravica istospolnih parov do poroke tako pri nas kot v svetu ustvarja različna mnenja.

Kakšna je bila razlika?

Če se v Sloveniji želita poročiti dva moška ali dve ženski, gresta tako kot moški in ženska na matični urad. Tam izrečeta poročne zaobljube in temu pravimo registracija istospolne partnerske skupnosti. Pri poroki moškega in ženske pa to imenujemo sklenitev zakonske zveze ali poroka.

Dva moška ali dve ženski, ki registrirata skupnost, po starem zakonu ne moreta skupaj posvojiti otroka, kakor lahko to storita poročena moški in ženska. Prav tako istospolna partnerja nimata istih pravic in dolžnosti do otroka, četudi otrok živi skupaj z njima. Tako recimo istospolna partnerja ne moreta vzeti bolniškega dopusta za nego in nimata pravice do partnerjeve pokojnine, ko eden umre.

Registracija istospolnih skupnosti je dovoljena še v 11 drugih evropskih državah. V devetih evropskih državah pa se lahko istospolni par poroči in ima iste pravice kot poročena moški in ženska.

Vprašali pa smo tudi vas. Kaj pa ti misliš o istospolnih družinah? Odgovarjali so nam učenci iz OŠ Lava iz Celja. Njihova razmišljanja lahko slišiš tukaj

PP