Z možgani na pašo

25. 2. 2015 - Skrivnostna pisava

Zato je steganografija veda, ki se ukvarja s prenašanjem tajnih sporočil, tako da prikrije oziroma zakrije obstoj sporočila. In danes bomo za hip postali steganografi.


Steganografija zveni zelo zapleteno, a v sebi skriva dve grški besedi, ki pomenita steganos - prikrit in graphein – pisati. To je veda, ki se ukvarja s prenašanjem tajnih sporočil, na ta način, da prikrije oziroma zakrije obstoj sporočila. Takšnih skrivnih sporočil so se v davnih časih posluževali že Kitajci. Sporočilo so napisali na ozek svilen trak, ga močno zvili in ga potopili v vosek. Nastala je majhna kroglica, ki jo je sel, takratni poštar brez problema pogoltnil in uničil. Bolj domiselno pa je bilo nevidno črnilo. Tega pa smi danes uporabili mi.

Potrebujemo limono, skodelico, čopič list papirja in lučko. V posodico stisnemo limono, čopič pomočimo v sok in z njim na bel list papirja napišemo sporočilo ali kaj narišemo. Počakamo, da se papir in napis popolnoma posušita in takrat postane pisanje ali risbica nevidna. Če sporočilo ali risbico nekaj čas držimo blizu žarnice, počasi postane vidno.

Veste, zakaj je tako?
Sadni sokovi in še mnogo drugih tekočin vsebujejo ogljik. Ta v tekočini z ostalimi atomi tvori molekule, ki so skoraj prozorne. Če jih segrejemo, se sproži kemijska reakcija in ogljikovi atomi postanejo najprej rjavi nato črni in tako se obarva tudi limonin sok. 

Poskus smo pripravili v sodelovanju z Zvezo za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) in OŠ Markovci pri Ptuju. Mentor je bil Gregor Zmazek. Nastopala je Amalija Mlinarič. Poskus sta izvajala Niko Veršič in Anamari Kukovec. Snemala je Eva Vajda. Za zvok je skrbela Nastja Kostanjevec, za montažo pa Anja Muhič.

SK