Nestrinjanje med Grčijo in EU

17. 2. 2015

Grčija je sredozemska država, ki jo verjetno poznate po plažah, zgodovini in antičnih bogovih.  V zadnjem času pa postaja znana predvsem po 300 milijardnim dolgom.  

Grčija skupaj s predstavniki Evropske unije išče rešitev, kako bi težave z dolgom rešili. Med predstavniki pa je prišlo do nestrinjanja in pojavlja se vprašanje ali bo Grčija izstopila iz evroobmočja, kar pomeni, da njihova denarna valuta ne bi bila več evro.    

Za kaj se Grčija in Evropa razhajata?

Več let so Grki zapravljali več denarja, kot so ga ustvarili in tako je nastalo veliko dolgov. Ker je Grčija del Evropske unije so ji denarno pomagale njene članice, tudi Slovenija.  Denar je Grčija dobila pod pogojem, da se zaobljubi, da bo bolje ravnala z denarjem in da ga bo tudi vrnila.  

Izpolnjevanje varčevalnih ukrepov in Grške zaobljube nadzoruje tako imenovana trojka, ki jo sestavljajo tri finančne institucije: Evropska centralna banka, Mednarodni denarni sklad ter Evropska komisija. Sodelovanje med trojko in Grčijo je bilo dobro dokler ni ta sredozemska država dobila novo vlado premierja Aleksis Ciprasa. Nova vlada namreč noče več sodelovati s trojko, saj meni da so strogi varčevalni ukrepi sprožili še humanitarno krizo. V Grčiji je namreč zelo veliko revnih, delovnih mest pa je malo.  

Premier Aleksis Cipras in finančni minister Janis Varufakis želita Evropsko unijo prepričati, da bi njihov dolg, ki znaša 300 milijard evrov, prerezati na pol. Evropska unija pa je prepričana, da Grčija potrebuje pomoč, saj brez nje ne bo mogla vračati denarja, ki si ga je sposodila.  

Podrobneje o grški krizi poglej tukaj

PP