Volitve v Ukrajini

25. 5. 2014

Danes 25. maja 2014, bodo na volitve odšli tudi prebivalci Ukrajine. Odločili bodo o tem, kdo bo novi predsednik države.

Kaj se je dogajalo v Ukrajini:

November, 2013: Protesti v glavnem mestu Kijev: prebivalci si želijo podpis sporazuma o krepitvi trgovinskih in drugih odnosov z Evropsko unijo, a ukrajinska vlada tega noče podpisati.

Februar, 2014: Protesti postanejo vedno bolj nasilni in konec meseca je 88 mrtvih. Predsednik države Viktor Janukovič je odstavljen, začasni predsednik postane Oleksander Turčinov.

Marec, 2014:

Polotok Krim: na ozemlje vkorakajo ruski vojaki, to nova ukrajinska vlada razume kot vojno napoved, zato zbere tudi svojo vojsko.

Referendum o Krimu: prebivalci na referendumu odločijo, da želijo pripadati Rusiji. Evropska unija, ZDA in Ukrajina rezultatov ne priznavata.

April, 2014:

Spopadi v vzhodnih mestih Ukrajine, kjer večina prebivalcev govori rusko in čuti pripadnost ruskemu narodu.

Srečajo se predstavniki Rusije, Ukrajine, Evropske unije in ZDA ter skušajo rešiti spore v Ukrajini s pogovori. Mnogi menijo, da je to nadaljevanje hladne vojne iz prejšnjega stoletja. Več o obdobju hladne vojne, preberi tukaj.

Maj, 2014: Neodvisnost razglasita še dve regiji na vzhodu, Doneck in Lugansk. Tudi tega ZDA, Evropska unija in Ukrajina ne priznavajo.

25. maj 2014, predsedniške volitve

Izvoljen predsednik bo imel izjemno težko nalogo, saj bo moral ukrajinski narod ponovno združiti. Zdaj so namreč prebivalci razpeti med zahodom in Rusijo. Največ možnosti ima Petro Poročenko, ki je uvrščen med deset najbogatejših Ukrajincev. Najbolj zanimivo pa je to, da je svoje bogastvo zgradil na industriji sladkarij, kar mu je prineslo tudi vzdevek »čokoladni kralj«.

Kako se bo končala zgodba z Ukrajino, bomo spremljali še naprej.