Pomerili so se najboljši evropski lokostrelci

26. 5. 2014

Infodrom je bil na finalni tekmi kadetov Evropskega mladinskega lokostrelskega prvenstva, kjer je v ljubljanskih Stožicah 326 mladih iz 36-ih držav merilo v tarče. Zmaga je odšla na Hrvaško.

Ivana Laharnar je z ukrivljenim oz. olimpijskim lokom osvojila bronasto medaljo, s čemer je dosegla kvoto za Olimpijske igre mladih, ki bodo letos v Nanjingu na Kitajskem. Sicer pa so bile po skupnem seštevku vseh kolajn, najbolj uspešne države Rusija, Turčija in Ukrajina.

Lokostrelstvo kot šport

Lokostrelstvo je dinamičen in zanimiv šport za prav vse generacije, ki je razvit povsod po svetu. Od nekdaj je bilo lokostrelstvo cenjena veščina. Od strelčevih spretnosti in natančnih zadetkov je bil odvisen razvoj generacij. Lokostrelstvo je zanimiv šport, ki združuje fizično moč in psihično stabilnost. Poleg samokontrole in spoznavanja naravnih zakonitosti bo dodaten izziv tudi optimalna nastavitev loka, puščic in dodatne opreme. Ob vsem tem pa boste spoznali nove prijatelje in doživeli nove pustolovščine.


Lokostrelstvo je olimpijski šport, ki za vrhunski rezultat zahteva celega človeka. Osnovna oprema vsakega lokostrelca so lok, puščice, tok in ščitniki. Tekmuje se v različnih disciplinah in z različnimi loki. Tekmovanja se prirejajo v dvoranah, na športnih igrišcih in v naravi.

Kdo se lahko ukvarja z lokostrelstvom?
Lokostrelstvo je lep in atraktiven šport primeren za vse generacije, ki strelcu nudi tako sožitje z naravo, kot tudi spoznavanje samega sebe v različnih situacijah. Potrebna je dobra psihofizična priprava, ki omogoča optimalno izvedbo strela. Lokostrelstvo je primerno tako za rekreacijo kot za vrhunski šport. Je oblika vadbe, ki te dobesedno osvoji.


Lok:
Sestavljeni lok
Sestavljeni lok je lok moderne dobe. Po številu privržencev v posameznih lokostrelskih slogih, danes ta prednjači pred vsemi. Sestavljeni lok je
tehnično prilagojen današnjemu tempu in načinu življenja. Sestavljen je iz ročaja, dveh krakov, tetive, dveh napenjalnih kablov in dveh ekscentričnih koles z ležaji, ki zaradi razlike v premeru zreducirata vlečno moč loka tudi do 80%. Največja moč loka ne sme presegati 60 lbs - približno 30 kg. Lok je stalno napet s tetivo preko vlečnih in s pomožnima vrvicama preko obtežilnih žlebov kolesc in nasproti stoječima osema na koncu krakov loka. Tetiva se sproži z mehanskimi sprožilci. Na loku je dovoljena dodatna oprema; merek z lečo, kukalo na tetivi, stabilizatorji, amortizerji in avtomatsko odmično ležišče za puščico.

Ukrivljeni lok
Športno lokostrelstvo se je z uporabo merilne naprave in tleskača bistveno spremenilo. Bistven pripomoček na loku, ki je značilen za olimpijski slog, je tleskač - kliker. Način streljanja z merilno napravo in tleskačem, ki pomaga pri konstantnosti dolžine potega imenujemo ukrivljeni ali olimpijski slog. Zanj je značilna dvojna ukrivljenost listnatih krakov, ki poveča hitrost puščici in omogoča udobnejše streljanje. Poleg namerilnega pripomočka in tleskača uporabljamo v olimpijskem slogu še stabilizatorje z utežmi, ki zmanjšajo poplesavanje in zamik loka ob strelu. Ukrivljeni lok je edini slog, ki je uradna disciplina na Olimpijskih igrah.

Dislipline
Fita krog, moški streljajo 4 serije po 36 puščic na razdaljah 90, 70, 50 in 30 metrov, ženske pa na 70, 60, 50 in 30 metrov. Na daljših dveh razdaljah ima tarča premer 122 cm, na krajših pa 80 cm. V tej disciplini se najboljši lokostrelci pomerijo na svetovnem prvenstvu, v svetovnem pokalu in na grand prix tekmovanjih.
70 m krog, moški streljajo 2 seriji po 36 puščic na razdalji 70 metrov, ženske na 60 metrov. Tarča ima premer 122 centimetrov. V tej disciplini se tekmuje na olimpijskih igrah, v svetovnem pokalu in na evropskem prvenstvu.