Luskavcem grozi izumrtje

6. 2. 2015

To je prijazen luskavec, ki ima jezik tako dolg, kot je dolgo njegovo telo. Luskavci so ena najbolj nenavadnih živali na svetu, ki pa jim žal grozi izumrtje.

Luskavci spadajo med sesalce in so tudi edina žival, katere telo je v celoti prekrito z luskami. Ko jim grozi nevarnost, se zvijejo v žogico in se tako zavarujejo.

Na leto luskavec poje okoli sedem milijonov mravelj in ker nima zob, v svojem želodcu shranjuje kamne, ki zmeljejo njegovo hrano.

Kljub temu o luskavcih slišimo zelo malo, kaj šele, da bi jih videli. Le šest živalskih vrtov na svetu imajo te živali, v Evropi ga lahko vidimo le v živalskem vrtu v nemškem mestu Leipzig, kjer imajo en primerek.

Poleg tega veljajo luskavci za živali, ki so najbolj prodajane na svetu. Vsako leto jih okoli 100 000 iz narave ulovijo in pošljejo na Kitajsko in v Vietnam, kjer je meso teh živali prava specialiteta, ki jo uživajo in si jo lahko privoščijo le bogati ljudje.

V Aziji tako luskavcev v naravi sploh ne najdemo več, ostali so še v Afriki, kjer pa jim grozi izumrtje.

Seveda obstajajo organizacije, ki si prizadevajo za ohranitev luskavcev ter jim pomagajo. Borijo se proti trgovanju z njimi, zato jih pogosto ujamejo in skrbijo za njih ter jih tako obvarujejo pred smrtjo.

PP