Znani rezultati volitev v Evropski parlament

26. 5. 2014

Udeležba na volitvah poslancev v Evropski parlament v naši državi ni bila prav visoka, le 24-odstotna, a izvolili smo svoje predstavnike. Novi evropski poslanci so postali Milan Zver, Romana Tomc, Patricija Šulin, Lojze Peterle, Franc Bogovič, Tanja Fajon, Ivo Vajgl in Igor Šoltes.

Najvišja udeležba v Belgiji in Luksemburgu
Udeležba volivcev po Evropi je bila različna. Največjo so zabeležili v Belgiji in Luksemburgu, kjer je volilo 90 odstotkov volilnih upravičencev, najnižjo pa na Slovaškem, le trinajstodstotno. Belgija in Luksemburg imata sicer obvezno udeležbo na volitvah, zato tudi tako visoke številke. Povprečna skupna udeležba je bila 43-odstotna, kar pomeni, da je med 22. in 25. majem volilo okoli 170 milijonov Evropejcev.

Zmagovalka Evropska ljudska stranka
Na evropskih volitvah 2014 je v skladu s pričakovanji največ glasov dobila Evropska ljudska stranka, in sicer dobrih 28 odstotkov.

Pa v Sloveniji?
Tudi v Sloveniji so največ glasov dobili predstavniki te stranke, ki jo bo zastopalo pet kandidatov. To so: Milan Zver, Romana Tomc, Patricija Šulin, Lojze Peterle in Franc Bogovič. Druga največja stranka v Evropskem parlamentu ostaja Skupina naprednega zavezništva socialistov in demokratov. Njena slovenska predstavnica bo Tanja Fajon. Na tretjem mestu je še naprej Zavezništvo liberalcev in demokratov s slovenskim poslancem Ivom Vajglom. Igor Šoltes, ki je bil prav tako izvoljen, pa se še ni odločil, kateri od Evropskih strank se bo pridružil.

Naslednje volitve leta 2019
V evropskem parlamentu bo od zdaj 751 poslancev. Naslednje volitve bodo čez pet let - leta 2019.