Svetovni dan boja proti raku

4. 2. 2015 - Rak v družini

Danes je svetovni dan boja proti raku. To je bolezen, za katero zboli vsak tretji Evropejec. Obstaja več kot sto vrst raka. Ta je ozdravljiv, a le, če ga odkrijemo dovolj zgodaj. Med ozdravljenimi je tudi Titova in Lukova mama.


Kaj je rak?
Rak je bolezen, pri kateri se začnejo nekatere celice nenadzorovano množiti in širiti v sosednja tkiva ter jih uničevati. To se zgodi zato, ker se geni, ki uravnavajo delitev celic, okvarijo. Nenadzorovana delitev celic pa privede do nastanka tumorja. Kadar gre za tumor, ki je posledica rakavega obolenja, pravimo da je to maligen tumor. Kadar pa gre za benigni tumor, gre za tvorbo, ki ni posledica rakavega obolenja. 

Zdravljenje
Dokončna diagnoza bolezni navadno zahteva mikroskopsko preiskavo tkiva. Ko je diagnoza raka potrjena, se navadno zdravi s kirurškim posegom, kemoterapijo ali obsevanjem, v zadnjem času pa tudi z biološkimi zdravili. Veja v medicini, ki se ukvarja z rakom, se imenuje onkologija.

Če se rak ne zdravi, večina rakastih obolenj sčasoma privede do smrti. Rak je eden najpogostejših vzrokov smrti v razvitih državah. Večino rakastih obolenj zdravimo in številne so tudi ozdravljive, posebej če se zdravljenje začne dovolj zgodaj.

Vzroki za nastanek bolezni
Številne oblike rakastih obolenj so povezane z dejavniki okolja, ki se jim je mogoče izogniti. Na drugem mestu dejavnikov okolja, ki povzročajo raka, je kajenje. Dejavniki okolja, ki vplivajo na povečano obolelost z rakom, so še nezdrava prehrana, stres in premalo gibanja. 

Zdrava prehrana naj vsebuje veliko sadja in zelenjave, hrane bogate z vlakninami, ter malo maščob in sladkorjev. Tudi gibanje in dobra fizična kondicija veliko pripomoreta k zmanjšanju verjetnosti, da zbolimo za rakom. 

Poleg dejavnikov okolja pa je zelo pomembna tudi genska zasnova, zato morajo potomci obolelih ljudi še posebej paziti na dejavnike okolja in pravočasno opravljati preventivne preglede pri zdravniku.

SK