Nigerijska vojska: vemo, kje so ugrabljene deklice

27. 5. 2014

Nigerijska vojska je sporočila, da ve, kje je več kot 200 ugrabljenih šolark, vendar jih za zdaj še ne bodo poskušali rešiti tako, da bi uporabili nasilje. Dekleta je aprila ugrabila skrajna islamistična skupina Boko Haram in sporočila, da jih namerava prodati v suženjstvo. Veliko ljudi se je pridružilo kampanji in po Twitterju pozivalo, naj ugrabljena dekleta oblasti najdejo in jih pripeljejo spet domov.

Ugrabili več sto deklic
Pripadniki Boko Harama so vdrli v eno izmed nigerijskih srednjih šol in od tam odpeljali okoli 300 deklic, poslopje pa zažgali. Po njihovem prepričanju dekleta ne bi smela hoditi v šolo, temveč bi se morala že zelo mlada poročiti. Zdaj grozijo, da jih bodo kot neveste prodali drugim islamskim skrajnežem.

Kdo so Boko Haram?
V Nigeriji deluje oborožena skupina Boko Haram, ki želi z nasiljem uveljaviti stroga islamska pravila življenja. Zaradi napadov te skupine je umrlo že več tisoč ljudi, v državi vlada strah, številni ljudje so se izselili. Med glavnimi cilji napadov so šole. Boko Haram v tamkajšnjem jeziku namreč pomeni 'zahodno izobraževanje je greh'.

Država razdeljena na severni muslimanski in južni krščanski del

Nigerija je država v zahodni Afriki, ki ima sedemdesetkrat več prebivalcev kot Slovenija in je šestkrat večja. Čeprav je Nigerija zelo bogata z rudninami, zemeljskim plinom in nafto, na milijone otrok tam živi v revščini. Povrh vsega je država tudi versko razdeljena; na jugu živijo kristjani, na severu pa muslimani.

Več o Nigeriji in nastanku skupine Boko Haram.