Leto po žledolomu

29. 1. 2015 - Otroški poročevalec

Žled je lani v naših gozdovih zapustil pravo razdejanje. Kar polovica je bila uničenih, škoda pa gromozanska. Še danes gozdarji odstranjujejo polomljena drevesa in skrbijo, da se lubadar ne bi preveč namnožil. Kako poteka čiščenje gozdov, se je pozanimala naša otroška poročevalka Uma.


Žled je zaledenela oblika padavin na tleh – to je enolična prevleka ledu, ki se lepi na predmete in na zemeljsko površino. Žled nastane, ko dežuje ali rosi pri temperaturah pod lediščem, oziroma ko padavine v tekoči obliki padajo na podhlajeno podlago. Navadno pri taki temperaturi sicer sneži, vendar v določenih vremenskih razmerah kljub temu padavine padajo v tekoči obliki. 

Kako nadzirajo število lubadarjev?

Ali bo smreka, ki je na vrhu polomljena, še lahko rastla? 

Si želiš postati otroški poročevalec oddaje Infodrom?
Če si star med 10 in 14 let, si radoveden in te zanima veliko stvari, če rad nastopaš in raziskuješ, nam pošlji pismo in opiši, s kom in o čem bi se želel pogovarjati, kaj bi želel raziskovati in o čem bi želel poročati. Opiši, kaj počneš v prostem času in katero šolo obiskuješ. Pripiši še datum rojstva in naslov.  
Pismo nam lahko pošlješ po elektronski pošti na naslov infodrom@rtvslo.si ali pa na naslov Uredništvo oddaje Infodrom, Kolodvorska 2, 1000 Ljubljana. Infodromovci bomo vsako pismo skrbno prebrali, preučili in odgovorili nanj.   Sedaj pa le hitro, pošlji nam pismo!

SK