Odstranjevanje zebrastih školjk

27. 5. 2014

Blejsko jezero je eno izmed naravnih kopališč, v katerem se že vrsto let namakamo. A poleg prijetne ohladitve in razgleda na grad, jezero skriva še nekaj neprijetnega – zebraste školjke. Te ogrožajo tamkajšnji ekosistem, pa tudi na naše podplate, zato so ukrepali potapljači Društva za podvodne dejavnosti Bled.

Tujerodna vrsta
Zebraste školjke živijo le v čisti vodi, a so vseeno grožnja vodnemu ekosistemu, ker se zelo hitro razmnožujejo, obenem pa nimajo naravnih sovražnikov. Potujoča trikotničarka ali zebrasta školjka pri nas spada med tujerodne vrste.


Školjke priplule z ladjami
K nam so te školjke zanesle ladje. Bile so pritrjene na njihovo dno ali pa so se naselile v vodi, ki jo ima ladja za izenačevanje višine. Ko so ladje plule po rekah blizu Kaspijskega jezera, Azovskega in Črnega morja na poti v Evropo, so s seboj prinesle tudi te školjke. Tu pa so se razmnožile. Tudi v Blejsko jezero so pripotovale z neočiščenimi plovili in športno opremo, ki so bili prej v vodi, kjer živijo zebraste školjke.

Očistite vodno opremo!
Potapljači še svetujejo, da skrbno očistite svojo vodno opremo, preden greste vodnim užitkom naproti v druga vodna okolja, da se ta majhna školjka ne bi naselila še kje drugje.

Nadloga tudi za kopalce
Ta vrsta školjke pa je lahko nadloga tudi za kopalce Blejskega jezera. Njena lupina je zelo ostra, in če stopimo nanjo, se lahko urežemo.

Zakaj so tujerodne vrste škodljive?

Večina tujerodnih rastlin pri nas ne povzroča težav, nekatere, kot na primer harlekinske polonice, pa se začnejo nenadzorovano širiti in povzročajo škodo domorodnim vrstam - lahko jih plenijo, lahko objedajo rastline in na ta način tudi spreminjajo njihova življenjska okolja.

Kaj storiti ob najdbi tujerodne vrste?

Nisi pripričan, če je rastlina tujerodna vrsta, ki ogroža zdravje in ekosistem? Na spletni strani tujerodne-vrste.info lahko o vsaki tej rastlini najdeš podroben opis in fotografijo, ki ti bodo v pomoč pri določitvi. Teh rastlin nikakor ne odstranjuj sam, saj so lahko strupene ali pa povzročiš še večjo škodo, če razstreseš njihova semena. Lokacijo tujerodne rastline lahko vneseš v zemljevid na geopediji. Podatki pomagajo strokovnjakom oblikovati načrt za odstranjevanje škodljivih tujerodnih vrst, še preden se preveč razširijo in postanejo invazivne.

Več o tujerodnih vrtsah si oglej v našem prispevku.