Holokavst

27. 1. 2015 - Svetovni dan spomina na žrtve holokavsta

Natanko pred sedemdesetimi leti, 27. januarja, so vojaki ruske Rdeče armade vkorakali v največje nacistično taborišče, v Auschwitz-Birkenau na Poljskem. Dogodkov iz te vojne so se spomnili tudi v Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani, ki so ga danes obiskali mladi.


Holokavst
Ko so vojaki Rdeče armade videli prostore taborišča Auschwitz, so bili zgroženi. V njih so nacisti načrtno pobijali Jude, kar danes imenujemo holokavst. Uničiti so želeli tudi Rome, Slovane in druge rase, ki so jih imeli za manjvredne. Holokavst se je začel v letu 1941 in je trajal vse do leta 1945. Med holokavstom naj bi življenje izgubilo šest milijonov Judov, čeprav zgodovinarji predvidevajo, da se točna številka giblje nekje med petimi milijoni pa vse do 6,5 milijona žrtev. Mučenje in pobijanje zapornikov se je izvajalo v koncentracijskih ter uničevalnih taboriščih, posejanih po vsej Evropi. Največje koncentracijsko taborišče je bilo Auswitch, v katerem je umrlo šest milijonov ljudi od tega deset tisoč Slovencev.

27. januar so Združeni narodi razglasili za svetovni dan spomina na žrtve holokavsta, da ljudje nikoli ne bi pozabili grozot, ki so se dogajale med drugo svetovno vojno.  

Kdo je Ana Frank
Med 2. svetovno vojno, po dveh letih skrivanja pred nemškimi vojaki, med katerim je Ana Frank skrbno pisala svoj dnevnik, so družino odkrili na podstrešju hiše ter jo odpeljali v koncentracijsko taborišče. Konec vojne in izpustitev iz taborišča je dočakal samo Anin oče. Objavil je dnevnik preminule hčerke, ki je bil nato preveden v več kot 55 svetovnih jezikov. Podstrešje v poslovni stavbi v središču Amsterdama, je danes spremenjeno v muzej. 

SK