Zakaj je nafta cenejša

20. 1. 2015

Nafta je zelo uporabna snov. Iz nje delajo tudi vazelin, glazuro za bombone in plastenke. Zato cena nafte vpliva tudi na ceno drugih stvari in je za nas tako pomembna. Zadnje mesece sta nafta in s tem bencin vse cenejša. Podrobno pod lupo poglejmo, zakaj je cena nafte tako padla.  


Nafta je gosta, temnorjava ali zelenkasta vnetljiva tekočina, ki se nahaja v zgornjih plasteh nekaterih delov Zemljine skorje, veliko nahajališč je tudi pod morjem. Danes je to zelo pomemben energetski in surovinski vir.
Iz nafte pridelujejo pogonska goriva za avtomobile, kot sta bencin in dizelsko gorivo, kerozin, ki poganja letala, kurilno olje, asfalt ter maziva in voske. 

Cenejša nafta
Države OPEC-a, najvplivnejša med njimi je Savdska Arabija, odločajo, koliko nafte bodo načrpale in s tem vplivajo na njeno ceno.  Če kupcem po svetu ponudijo veliko nafte, bo ta bolj poceni, če je načrpajo manj, se bodo kupci bolj potegovali zanjo in bili pripravljeni plačati več - cena nafte se bo dvignila. V zadnjem času je črpajo veliko, zato je v zadnjih dneh nafta dosegla najnižjo vrednost v zadnjih šestih letih.    

Nafta ima ne le ekonomsko, ampak tudi politično moč
Vse nižja cena nafte vpliva tudi na Rusijo, ki je država z najvišjo proizvodnjo nafte na svetu. Rusi zdaj od prodaje nafte dobijo vse manj denarja, zato nekateri poznavalci menijo, da bi to utegnilo vplivati na manj stabilno politično situacijo v državi in s tem manjšo moč ruskega predsednika Vladimirja Putina.  

Kako na ceno nafte vpliva Kitajska?
Vsaka velika država, ki želi kupiti veliko nafte za svojo industrijo, prevoz in ogrevanje, »zviša povpraševanje na svetovnem trgu nafte« - kot pravimo. To v bistvu pomeni, da ko veliko držav hoče nafto, so zanjo pripravljene dati več denarja in njena cena se zato zviša. Ker Kitajska v zadnjem času ne proizvaja več toliko izdelkov kot pred leti (rečemo, da se njena gospodarska rast umirja), porabi manj nafte in ker je po njej zato na svetovnem trgu manj povpraševanja, tudi cena nafte pada. To je še dodaten razlog za vse nižje cene nafte.

Imamo nafto tudi v Sloveniji?
V Sloveniji imam tri večja skladišča nafte in goriv. Poleg tega v okolici Lendave nafto in zemeljski plin tudi črpamo, a v zelo majhnih količinah. Slovenija je po količini načrpane nafte na predzadnjem mestu med tistimi državami, ki imajo svoje zaloge nafte. 

SK