Spopadi v Ukrajini

28. 5. 2014 - Napeto že od novembra 2013

V Ukrajini so izvolili novega predsednika države. A to še ni prineslo miru državi, iz katere že od lanskega novembra prihajajo novice o spopadih. Še posebej napeto je na vzhodu Ukrajine.


Le nekaj ur po razglasitvi zmage predsednika Petra Porošenka, so se začeli siloviti spopadi med ukrajinsko vojsko in samooklicanimi oblastmi v Donecku. Umrlo naj bi najmanj 40 ljudi, ukrajinska vojska pa naj bi naposled prevzela nadzor nad letališčem.


Zdaj je tam sicer mirno, a so razmere še vedno napete. Ljudje so prestrašeni. Četudi sije sonce, je park prazen. Veliko ljudi si želi zapustiti mesto. Na Vzhodu Ukrajine so se nemiri začeli prejšnji mesec.


Veliko prebivalcev vzhodnoukrajinskih mest govori rusko in čuti pripadnost ruskemu narodu, zato so razglasili neodvisnost in povedali, da ne priznavajo oblasti v glavnem mestu Kijev. Ruski zunanji minister pravi, da bodo sodelovali z novim ukrajinskim predsednikom, a mora Porošenko najprej ustaviti napade v vzhodni Ukrajini. Novi ukrajinski predsednik Porošenko pa pravi, da se ne bo pogajal z oboroženimi samooklicanimi vodji vzhodne Ukrajine, ker da so teroristi. Novi ukrajinski predsednik in ruski politiki naj bi sedli za skupno mizo že čez 14 dni in poskušali najti rešitev.

Zakaj je v Ukrajni prišlo do napetosti in spopadov?