24. mednarodni festival animiranega filma

29. 5. 2014 - Animagest Zagreb

Med 3. in 8. junijem se bo v Zagrebu predvajalo približno 400 kratkih animiranih filmov na 24. mednarodnem festivalu Animagest Zagreb.

Med vsemi filmi pa bo tudi sedem slovenskih. V enega izmed osrednjih programov je uvrščen tudi slovensko-nemški film Boles režiserke Špele Čadež, ki je tudi najmočneje zastopana slovenska animatorka na festivalu. V program za otroke se je uvrstil tudi Maček Muri režiserja Borisa Dolenca.

Producentka festivala Vjera Matković pravi, da festival ponuja celovit pregled najnovejše svetovne animacije. Predstavlja tudi tiste malo manj znane filme in tudi tiste, katerih avtorji so nagrajeni z oskarjem. Prav tako pa ponuja tudi filme mladih talentov.

Festival ne bo potekal samo v hrvaški prestolnici, temveč še v 15 drugih hrvaških mestih. Na festivalu pričakujejo tudi strokovnjaka za posebne efekte Adama Wrighta, ki je sodeloval že s svetovno znanim Tim Burtonom in Lady Gaga. Njegove efekte pa so uporabljali tudi ustvarjalci filma o Harryju Potterju. Hrvaško pa bo v tem času obiskal tudi japonski animator Mirai Mizue.