Nova številka Charlie Hebdo

14. 1. 2015 - Natisnjenih kar tri milijone izvodov

Minil je teden od napada na francosko uredništvo tednika Charlie Hedbo, ki je v trenutku postal eden najbolj znanih časopisov po vsem svetu. Danes je izšla nova številka za bralce po celem svetu, celo v 16-ih jezikih. 


Naj spomnimo, da sta prejšnji teden, v sredo, 7. januarja 2015, zamaskirana neznanca napadla uredništvo tednika Charlie Hebdo. V napadu je bilo ubitih 12 ljudi, 11 ranjenih.

Sledil je lov na storilca, ki se je končal konec tedna. Po obračunu s policijo sta oba napadalca umrla. V istem času je moški na vzhodu Pariza zadrževal 19 talcev. Po posredovanju policije je bil ubit tudi on. 

Vsi trije napadalci so bili povezani s terorističnima organizacijama Al Kaida in Islamska država. To sta organizaciji, ki menita, da je le njihov način življenja pravilen ter da lahko proti ljudem, ki mislijo drugače, uporabljajo nasilje. Svoja dejanja opravičujejo s tem, da pravijo, da to počnejo v imenu vere. 

Prav satirične karikature preroka Mohameda, ki jih je objavil omenjen tednik Charlie Hebdo, naj bi bil povod za napad na ustvarjalce časopisa. 

Napad so obsodili tudi muslimani po vsem svetu in sporočili, da obsojajo vsako nasilje v imenu vere. Veliko ljudi je protestiralo in sporočalo, da lahko vsak pove svoje mnenje. 

V nedeljo, 11. januarja, se je v Parizu zbralo več kot milijon ljudi, v podporo svobodi izražanja in proti terorizmu, med njimi tudi 50 predsednikov držav in vlad.

Danes pa je tednik Charlie Hebdo spet izšel in to kar v treh milijonih izvodov.  Časopis je bil razprodan v nekaj urah. Na naslovnici pa je karikatura jokajočega muslimanskega preroka Mohameda z napisom »Jaz sem Charlie« v rokah, nad njim pa piše »Vse je oproščeno«.

Kaj menijo o napadu otroci? Oglej si v prispevku.

PP