Bitcoin

13. 1. 2015 - Virtualna valuta

Pred tednom dni so hekerji vlomili v edino slovensko menjalnico za virtualno valuto. Ukradli naj bi 19.000 bitcoinov, bitnih kovancev, kar je bilo takrat - preračunano v evre - več kot 4 milijone evrov. Zdaj menjalnica spet deluje, mi pa smo z izmišljenim Infodromovim likom Maje v rubriki Podrobno pod lupo pogledali, kaj je bitcoin.


Bitcoin je spletna denarna enota. Ime je dobila iz besede bit, ki je v računalništvu enota za informacijo in besede coin, ki v angleščini pomeni kovanec. Vrednost bitcoina se zelo hitro spreminja, določa pa se v virtualni menjalnici. Vrednost valute bitcoin je odvisna od zaupanja v valtuo - večje kot je to zaupanje, višja je cena posamezega bitcoina.  

Nakup bitcoinov lahko opravimo prek pametnega telefona ali računalnika, tako, da nakažemo evre s svojega računa pri spletni banki, v zameno pa dobimo bitcoine.  

Preden pa z bitcoini kupimo kakšno stvar, mora nakup potrditi rudar. Rudar je tista oseba, ki ima nameščen program za spremljanje nakazil v omrežju bitcoin. Opravilom za potrjevanje teh potrdil pa pravijo rudarjenje.

Bitcoin kot plačilno sredstvo danes sprejema vse večje število spletnih trgovin z izdelki in storitvami, kar nekaj pa je tudi fizičnih trgovin, v katerih po nakupu lahko osebno plačamo z bitcoini.     

SK