Hrvaška

12. 1. 2015 - Hrvaška ima novo predsednico

Prvič v zgodovini samostojne Hrvaške je na predsedniških volitvah s tesnim rezultatom zmagala ženska. Svojega tekmeca je namreč premagala samo za 21 tisoč glasov. Kolinda Grabar Kitarović obljublja, da si bo v naslednjih petih letih prizadevala, da bo gospodarstvo bolje delovalo in da bodo ljudje boljše živeli. Več o življenju na Hrvaškem nam je povedala 11-letna Barbara, ki smo jo obiskali na Dolenjskem.


Nova hrvaška predsednica je po včerajšnjih volitvah postala Kolinda Grabar Kitarović, ki je že nekaj časa v politiki, saj je bila v preteklosti že hrvaška zunanja ministrica. Izid volitev je bil tesen, Grabar Kitarovićeva je prejela 50,4 odstotka glasov, dosedanji predsednik Ivo Josipović pa 49,6 odstotka.

Volitev se je udeležilo več kot 2,2 milijona volivcev, kar je nekaj manj kot 59 odstotkov volilnih udeležencev. 

O Hrvaški
Hrvaška je obmorska država, ki leži v jugovzhodni regiji Evrope, s severnim robom pa se umešča tudi v Srednjo Evropo. Glavno mesto države je Zagreb. Hrvaška se je, tako kot Slovenija, osamosvojila leta 1991, že leto prej pa so bile izpeljane mirne volitve in po mnogih desetletjih je ponovno obstajal svobodno izvoljen parlament.

Hrvaška je v Evropsko unijo vstopila 1. julija 2013. Njihov denar pa so že vedno hrvaške kune.

SK