Po napadu na Charlie Hebdo

9. 1. 2015 - Napad na satirično revijo

S svinčnikom v roki, prižiganjem svečk in napisi "Je suis Charlie" - jaz sem Charlie, še danes na tisoče ljudi po vsem svetu sporoča podporo francoskemu časopisu Charlie Hebdo. Ta je bil v sredo tarča terorističnega napada.


Francoska policija je pri iskanju osumljenih napadalcev po sredinem terorističnem napadu, vdrla v tiskarno v bližini Pariza, kamor sta se osumljenca zatekla, zadrževala pa sta tudi talca. Osumljenca sta pri posredovanju policije umrla, talec pa je na varnem.

Kot poročajo tuji mediji, sta osumljenca še kot otroka izgubila starše, velik vpliv nanju pa naj bi imel  francoski imam - to je duhovnik muslimanske vere. Ta naj bi ju učil, da je dovoljeno tudi z nasiljem uveljaviti svoja pravila.

Svinčnik vedno premaga orožje
V podporo svobode govora, ki je ena od temeljnih človekovih pravic, in v spomin na umrle novinarje v Franciji po svetu potekajo shodi, kjer ljudje sporočajo, da bodo svinčniki vedno premagali orožje. In od kje pravzaprav izvira ideja, da je svinčnik močnejši od orožja? Pri jo je uporabil angleški pisatlej Edward Bulwer-Lytton leta 1839 v svojem delu z naslovom Kardinal Richelieu. 

SK