Sum evtanazije v Sloveniji

8. 1. 2015 - Afera v ljubljanskem kliničnem centru

Si v teh dneh slišal besedo evtanazija? V ljubljanskem kliničnem centru naj bi namreč zdravnik vsaj dvema umirajočima bolnikoma s pomočjo evtanazije skrajšal življenje.


Kaj sploh je evtanazija? O evtanaziji govorimo takrat, ko se posameznik odloči, da bo predčasno končal svoje življenje v primeru neozdravljivih bolezni, kot so hude oblike raka. To lahko stori s pomočjo zdravnika, ki mu da veliko količino uspaval. Tako bolnik med spanjem, brez bolečin umre.


Obstajajo države, kjer je evtanazija dovoljena. To so Nizozemska, Luksemburg, Švica in Belgija. Slednja država je tudi prva država, kjer je dovoljena evtanazija otrok. Več, lahko prebereš na tej povezavi.


V Sloveniji pa evtanazija ni dovoljena, zato sta zgodbi iz kliničnega centra tako odmevni. V decembru 2014 naj bi 83-letnemu bolniku, ki je bil po hudi kapi v nezavesti, zdravnik dal mešanico različnih snovi, ki so povzročile ustavitev srca. To naj bi bila sicer želja svojcev, saj bi omenjen bolnik v nekaj dneh tako ali tako umrl. Drugi primer pa naj bi se zgodil že januarja lani.


Omenjen zdravnik je trenutno suspendiran, kar pomeni, da ne more opravljati svojega dela, preiskava pa se še nadaljuje. 

Vir slike: rtvslo.si

PP