Božič za pravoslavne vernike

7. 1. 2015 - Začetek pravoslavne vere

Ste vedeli, da je danes praznik? Po julijanskem koledarju namreč pravoslavni verniki praznujejo božič. Ta praznik praznujejo v Srbiji, Črni Gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji. Tudi v ljubljanski pravoslavni cerkvi, se je polnočne maše udeležilo mnogo vernikov.


Danes pravoslavni verniki, ki se ravnajo po julijanskem koledarju, praznujejo božič. Ta praznik med drugim praznujejo v Srbiji, Črni Gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajíni in Gruziji. Praznično polnočno mašo pa so ponoči imeli tudi v ljubljanski pravoslavni cerkvi.

Začetki pravoslavne vere

Potujemo v zgodovino, v 4. stoletje. Takrat je krščanska vera priznavala pet velikih vladarje, ki jih imenujemo patriarhi. Vsak izmed njih je vladal svoji cerkveni skupnost. Najmočnejša skupnost je bila v Rimu, ki je bil tudi sedež rimskega cesarstva. Rimski patriarh je imel zato največji vpliv. Poimenovali so ga papež. V letu 330 je cesar središče rimskega cesarstva prestavil v Carigrad in to je bil začetek razkola med vzhodom in zahodom. Posledično so se pojavila tudi nesoglasja med rimskim patriarhom, papežem ter carigrajskim patriarhom. Papež je namreč želel oblast nad drugimi patriarhi, a carigrajski patriarh se mu je uprl. Tako sta nastali rimskokatoliška in pravoslavna cerkev.

PP