Kriza v Grčiji

15. 10. 2012

Grčija je od maja 2010 v veliki finančni krizi. To pomeni, da je država v velikih dolgovih in da zasluži manj denarja kot ga zapravi.

Zato obstaja več razlogov, eden izmed njih so davki. Vsak zaposlen državljan (ali podjetje) mora državi plačevati davke. Ko dobi plačo, mora od nje odtrgati majhen delež in ga dati v državno blagajno. Ta denar potem država izkoristi za različne namene, na primer za šole, bolnišnice in ceste. Ker v Grčiji niso vsi državljani plačevali davkov in niso hoteli svoj delež od plače nameniti državi, je v skupno blagajno prišlo malo denarja. Država je premalo nadzorovala, če se davki plačujejo redno ali ne, zato je izgubila veliko denarja. Poleg tega je veliko zapravljala za državna podjetja kot so pošta, telefonska podjetja in železnico. Tam je bilo zaposlenih veliko več ljudi kot bi bilo potrebno, zato je Grčija za njihove plače namenila veliko preveč denarja.

Ker je Grčija članica Evropske unije, ji sedaj pomagajo druge države, ki so tudi članice te skupnosti – tudi Slovenija. Med seboj imajo sklenjen dogovor, da v primeru, da je država v krizi, ji lahko posodijo denar.

 
Kako pa kriza vpliva na otroke, si lahko ogledaš tukaj.

Kako je kriza v Grčiji nastala, si lahko ogledaš tukaj.

Mihail o varčevalnem življenju v Grčiji.