Papež tradicionalno nagovoril vernike

25. 12. 2014 - Urbi et orbi

Papež Frančišek je v tradicionalnem božičnem blagoslovu mestu in svetu (Urbi et orbi) v Vatikanu izpostavil trpljenje žrtev vojn, še posebej v Siriji in Iraku. Pozval je k miru na Bližnjem vzhodu, Ukrajini in Nigeriji. K spravi je pozval tudi Izraelce in Palestince, obsodil pa talibanske napade v Pakistanu.

Še posebej je izpostavil nasilje v Iraku, Siriji, v Sveti deželi med Izraelom in Palestinci, v Ukrajini, Libiji, Južnem Sudanu, Srednjeafriški republiki in v Demokratični republiki Kongo. Opozoril je tudi na položaj v Pakistanu. Izpostavil je tudi epidemijo ebole, obsodil pa zlorabe otrok in splave.

Papežev božični blagoslov mestu in svetu je eden vrhuncev božičnih praznikov. Tradicionalni nagovor, ki ga papeži imajo na božični dan, je na Trgu sv. Petra poslušalo več deset tisoč ljudi, tisoči pa so ga spremljali tudi preko televizijskih prenosov.

Papež tovrsten blagoslov, ko se dotakne tudi perečih razmer v svetu, sicer poda dvakrat letno, ob božiču nato še ob veliki noči, največjem krščanskem prazniku.

Med sredino polnočnico je sicer papež vernike pozval, naj sprejmejo božje potrpljenje, bližino in nežnost. Nekaj ur pred mašo pa je poklical po telefonu iraške begunce pred nasiljem Islamske države in jih primerjal z Jezusom.

PV
Foto: EPA