Nogomet prekinil 1. sv. vojno

25. 12. 2014 - Božično premirje

Letos mineva 100 let od začetka prve svetovne vojne. Zgodbe o začasnem premirju za božič med vojaki na zahodni fronti v prvem letu 1. svetovne vojne so v zadnjih mesecih znova stopile v ospredje. Vojaki naj bi po lastni volji, brez ukaza, na božič leta 1914 sklenili premirje. Iz jarkov so se slišale pesmi, odigrali pa so celo nogometno tekmo. Stoletnico tega dogodka so obeležili predvsem v Veliki Britaniji.

Premirje, za katerega dolgo nihče ni vedel, saj ga niso ukazali vojaški poveljniki, je vkopanim vojakom na obeh straneh zahodne fronte za trenutek prinesel mir, sprostitev, predvsem pa tišino. O petju Svete noči in odigrani nogometni tekmi med sprtima stranema se je razvedelo kasneje, ko so vojaki dogodek opisali v pismih, ki so jih poslali domačim.

Po pripovedovanju britanskih vojakov se je v mestu Wulverghem v Belgiji najprej iz jarkov nemških vojakov zaslišala pesem. Britanski vojaki sicer niso poznali besedila, so pa prepoznali melodijo tradicionalne pesmi Sveta noč. Zatem je iz jarka izstopil nemški vojak, ki je v rokah držal osvetljeno drevesce. Prišel je do britanskih jarkov in v polomljeni angleščini zaželel vesel božič in predlagal, da tudi britanska stran ne strelja, saj oni na božični dan ne bodo. Vojaki so se srečali na nikogaršnjem ozemlju, si voščili ob prazniku in odigrali nogometno tekmo, neki britanski brivec pa je usluge ponudil nemškim vojakom. Neodobreno premirje pa se je razširilo skoraj po celotni fronti, ki je bila dolga skoraj 800 kilometrov.

Letos so se posebnega dogodka med prvo svetovno vojno spomnili predvsem v Veliki Britaniji, kjer sta nastali nova božična pesem in gledališka igra, odigrali so nogometne tekme, na policah trgovin je bila celo priložnostna čokolada,  Sainsbury's je izdal oglas. Ta je sicer državo razdvojil, saj nekateri menijo, da ni prav, da takšen dogodek oglaševalci izkoristijo za oglas. Tudi drugje po svetu so nemški in britanski nogometaši odigrali tekmo, pomerili so se tudi vojaki obeh držav.

Nekateri zgodovinarji sicer menijo, da dogodek ni imel takšnih razsežnosti in da smo ga ljudje skozi leta romantizirali, to pomeni, da smo ga olepšali. Vseeno pa je zgodba navdušila marsikaterega umetnika, po njej so posneli celo film.

Prva svetovna vojna znana je bila prva globalna vojna, ki se je začela 28. julija 1914 in je trajala do 11. novembra 1918. Vanjo si bili vpleteni vsi večji imperiji tistega časa in njihovi zavezniki. Sprva manjši evropski spor na Balkanu je prerasel v vojno svetovnih razsežnosti. V vojni je bilo 37 milijonov mrtvih, ranjenih in pogrešanih.

PV
Foto: EPA


Preberi več o vzrokih, začetku in koncu prve svetovne vojne.
Med 12 in 15 milijonov konj, približno sto tisoč psov in na sto tisoče golobov je delilo usodo milijonov vojakov na bojiščih. Več o živalih v vojni.