Politični spor zaradi filma

24. 12. 2014 - Film Intervju dviga prah

Na božični dan  bodo v nekaterih kinematografih po Združenih državah Amerike predvajali film Intervju, komedijo, ki je zanetila hud politični spor in mnogo ostrih besed med ZDA in Severno Korejo.

Grozili z napadi na kinematografe
V filmu The Interview ameriška novinarja dobita nalogo ubiti severnokorejskega voditelja Kim Džong Un. A film ni kriminalka, temveč komedija. V njem so prizori, v katerih se iz severnokorejskega voditelja norčujejo. Prav zato je prejšnji mesec skupina tako imenovanih hekerjev, ki naj bi jih podpirala vlada Severne Koreje, vdrla v računalnike podjetja Sony, ki je film posnel. Iz sistema Sony Pictures so ukradli osebne podatke zaposlenih, informacije o filmih, ki so šele v pripravi, in tudi elektronsko pošto zaposlenih. Kasneje so zagrozili s terorističnimi napadi na kinodvorane, kjer bi predvajali film, zaradi česar je Sony Pictures za nedoločen čas odpovedal predvajanje filma.

ZDA za vdor obtožile Severno Korejo
Vlada Severne Koreje je takoj zanikala, da bi bila povezana z grožnjami ali z ljudmi, ki so vdrli v računalnike. Severnokorejske oblasti so ZDA predlagale uvedbo skupne preiskave in zatrdili, ima Pjongjang dokaze, da v primer ni vpleten. Vodilni v podjetju Sony pa so prikazovanje filma vseeno odpovedovali.

Le dobra reklama?
Številni znani ljudje so bili proti ukinitvi predvajanja filma. S tem se ni strinjal celo predsednik Barack Obama. Sony je Obamo naprej kritiziral, zdaj pa sporočil, da bodo film v nekaterih kinematografih vseeno predvajali. Grožnje so bile za film tudi dobra reklama. Gledalci so postali radovedni in si ga želijo videti. Zato se nekateri kritiki mnenja, da je Sony Pictures vse skupaj le izkoristil za promocijo filma.

V Severni Koreji vlada strog režim
Severna Koreja leži v Aziji in v njej je glavni Kim Džong Un, ki o vseh pomembnih stvareh odloča sam. Vsi se morajo držati njegovih strogih pravil, z ljudmi ravna zelo slabo. Vsak četrti trpi lakoto, državljani ne smejo izražati svojega mnenja, ne morejo potovati v tujino. Tudi mediji in splet so pod njegovim strogim nadzorom. Tako lahko o njem poročajo samo dobro, Facebook je prepovedan. Z zakonom so zapovedane tudi pričeske. Že za manjše prekrške so lahko obsojeni na smrtno kazen. Mednarodno sodišče pravi, da bi morali severnokorejske vodje zaradi kršenja človekovih pravic preganjati. A nič ne kaže, da se bo to kmalu zgodilo. Severna Koreja tako ostaja ena najbolj strogih držav na svetu.

PV


V Severni Koreji so sprejeli zakon, da morajo imeti vsi moški takšno pričesko, kakršno ima vodja države Kim Džong Un. Tudi ženske nimajo velike izbire pri pričeskah, izbirajo lahko med osemnajstimi.

Korejci so narod, razcepljen na dve državi. Vzrok za to je krvava državljanska vojna, ki je pred več kot 60 leti korejski polotok razdelila na severni in južni del. Številni incidenti državi nenehno spravljata na rob vojne.

Korejski polotok s korejsko vojno je ena izmed zadnjih območjih, kjer se še vidijo posledice hladne vojne in delitev sveta na dva pola.