Zgodovina božičnega drevesa

24. 12. 2014

Čeprav okrašene smrečice predvsem v trgovinah gledamo že dober mesec, tradicija pravi, da naj bi se drevesce postavljalo šele na predvečer božiča. Nekoč so ga krasili z jabolki, angelčki, bomboni, svečami, danes pa  je vse več kroglic in lučk. Božično drevesce ima pestro zgodovino.

Prvo božično drevo je bil hrast
V času pred našim štetjem so na tem območju živeli Kelti. Njihovi svečeniki, ki so opravljali verske obrede, so se imenovali druidi. V zahvalo za dobro letino in svetlobo so v čast bogov s sadeži in svečami okrasili hraste. Podobno navado pritrjevanja sadežev in svečk na drevesa so ohranili tudi stari Rimljani.

Navada iz Nemčije v svet
Prva poročila o okrašenih božičnih drevesih so iz 17. stoletja, ko naj bi meščani ob meji med Nemčijo in Švico krasili drevesa z jabolki. Ta običaj se je kmalu razširil na ozemlje celotne današnje Nemčije. Ko so se ljudje iz Nemčije selili po svetu, so to navado ponesli tudi v druge kraje in na druge celine.

Prste vmes naj bi imel tudi Luther
Tradicijo okraševanja dreves ob nastopu božiča naj bi vpeljal Martin Luter. Legenda pravi, da se je nekega božičnega večera sprehajal po zasneženem gozdu, ko ga je skupinica majcenih zimzelenih dreves popolnoma prevzela s svojo lepoto. Veje, ki so bile pokrite s snegom, so se čarobno svetlikale v mesečini. Ko je prišel domov, je postavil drevesce kar v hišo, da bi čudovito doživetje lahko delil s svojimi otroki. Nato pa ga je še okrasil s svečami, ki so simbolizirale zvezdno nebo.

V Latviji imajo celo spominsko ploščo
Spominska plošča v Rigi v Latvija ima v osmih jezikih napis »Najstarejše novoletno drevo v Rigi leta 1510« Mesto pravi, da je bilo v njem postavljeno prvo božično drevo. Pripovedujejo o navadi zbiranja okrog drevesa  na božični večer, možje lokalnega trgovskega ceha so prinesli okrašeno drevo na tržnico in ga nato zažgali. Navada je morda prišla ravno iz Nemčije.

Prvo božično drevo v Sloveniji stalo leta 1845
V Slovenijo naj bi navado krašenja božičnega dreva prinesel nemški pivovarnar Peter Luelsdorf. V svoji gostilnici v Ljubljani, kjer je bila njegova pivovarna, je božično smrečico postavil že leta 1845, med meščanskim prebivalstvom pa so običaj širili tudi drugi priseljeni nemški uradniki, trgovci in obrtniki. Na kmetih pa naj bi bil običaj popolnoma neznan celo do 1. svetovne vojne.

Tradicionalno božično drevo tudi v Beli hiši
Leta 1856 je ameriški predsednik Franklin Pierce razstavil prvo okrašeno drevo v Beli hiši. V sodobnem svetu je prižiganje lučk in celo izbira samega drevesa velik dogodek v ZDA. V Ameriki so se v 19. stoletju začela pojavljati tudi prva umetna drevesca.

Z izumi se božična drevesa spreminjajo
V 80ih letih 19. stoletja so z izumom darilnega papirja darila, ki so prej visela na drevesu, prestavili pod drevo. Leta 1882 sta Edward Johnson in Thomas Edison drevesce prvikrat okrasila tudi z 80-imi električnimi lučkami. Božično drevo je bilo čudovito osvetljeno z mnogimi barvnimi kroglami v velikosti orehov. 1950 je bilo patentirano aluminijasto drevo.

PV


Kako poskrbeti, da bodo božična drevesca naravi prijazna?
Okraske in darila lahko izdelamo tudi iz odpadnih materialov. Več o recikliranih okraskih in darilih.
Tradicija praznovanja svetega večera se je s časom nekoliko spremenila.