Posušen kravjek za spominek?

22. 12. 2014 - Zanimiv litvanski spominek

Na letališču Kaunas v Litvi lahko kupite prav poseben spominek – konzervo kravjeka. Prodajalec Sigitas Mankus meni, da Litvance, ki zapuščajo državo, to najbolj spominja na rodne litvanske vasi.

Posušen kravjek je shranjen na čist in varen način, še vedno pa lahko zavojate vonj litvanskih vasi. Iztrebki sicer prihajajo iz ekološke kmetije. Ker je kravjek zelo poušen, naj ne bi bil neprijeten za okolico.

Cena za konzervo kravjeka je padla iz 4,05 € na 2,89 €. Prodajalci pa pravijo, da so sprva naročili le tisoč tovrstnih konzerv, sedaj pa so videli, da so te konzerve kupcem zanimive celo bolj kot litvanski zrak, morski zrak, pesek in ambra (trdna, voskasta, vnetljiva snov temno sive do črne barve, ki nastaja v prebavnem sistemu kita glavača).

Kravjak, tudi kravjek je iztrebek goveda, predvsem s tem izrazom poimenujemo iztrebek domačih krav. Vsebuje neprebavljene ostanke rastlinske hrane, ki je šla skozi prebavni trakt živali. Iztrebek je bogat z minerali, njegov barvni razpon pa lahko sega od zelenkastih do črnih tonov, z oksidacijo dodatno potemni.

PV
Foto: Youtube