Zaradi ebole umrlo že 7373 ljudi

20. 12. 2014 - Ban Ki Moon obiskal države Z Afrike

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon, ki se mudi na obisku v državah Zahodne Afrike, je obljubil popolno podporo Združenih narodov v boju proti eboli. V najhujši epidemiji ebole je umrlo že več kot 7000 ljudi, generalni sekretar ZN pa je posvaril pred resnimi družbenimi in gospodarskimi posledicami.

Med obiskom inštituta za zdravljenje ebole je medicinskemu osebju in preživelim dejal, da so junaki, obenem pa pozval, da v državi čim prej pripravijo program za čas po epidemiji. Otroke je potrebno vrniti v šole, nadaljevati morajo z obdelovanjem zemlje. Poleg zaustavitve ebole morajo zgraditi zdravstvene ustanove in drugo infrastrukturo, ki bo onemogočila, da bi se zgodilo kaj podobnega.

V Gvineji se število okuženih ne zmanjšuje
Ban, ki je v petek poleg Sierre Leone obiskal tudi Liberijo, turnejo danes nadaljuje v Gvineji. V prestolnici Conakry je opozoril, da se število okuženih v državi, kjer je epidemija pred skoraj letom dni izbruhnila, ne zmanjšuje. Kot je poudaril, je za zajezitev epidemije nujno dobro čezmejno sodelovanje. Posvaril je še pred resnimi družbenimi in gospodarskimi posledicami, ki jih bo izbruh ebole imel v zahodnoafriških državah. Obiskal bo tudi Mali in Gano.

Največ žrtev v Liberiji
V najhujši epidemiji ebole, odkar so leta 1976 v srednji Afriki odkrili virus te hemoragične mrzlice, je po danes objavljenih najnovejših podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za to boleznijo umrlo 7373 ljudi, več kot 19 tisoč pa se jih je okužilo z virusom ebole. Največ smrtnih žrtev, 3346, je ebola zahtevala v Liberiji, v Sierri Leone je umrlo 2477 ljudi, v Gvineji pa 1550.

Kaj je ebola?
Ebola je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča virus. Na ljudi se prenaša s krvjo, uživanjem mesa in z izločki okuženih živali, med ljudmi pa se širi z neposrednimi stiki s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami obolelega.

Zdravila še ni
Bolezen ni nalezljiva, dokler okužena oseba ne kaže simptomov, kot so na primer povišana temperatura, slabost, bruhanje in bolečine v mišicah. Simptomi se ponavadi pokažejo deset dni po okužbi, lahko pa tudi do 21 dni kasneje. Ker zdravila ali cepiva proti eboli še niso iznašli, je ob izbruhu bolezni najbolj pomembno preprečiti njeno nadaljnje širjenje. Pri tem pomagajo tudi slovenski strokovnjaki. 


Ebola za seboj ne pušča le mrtvih, ampak tudi sirote. Zaradi ebole je v Afriki brez staršev ostalo okoli 4000 otrok.