Množična okužba s HIV v Kambodži

20. 12. 2014 - Okuženih tudi 19 otrok

V vasi Roka v kamboški provinci Battambang so testi potrdili množično okužbo z virusom HIV. V vasi s 9000 prebivalci, je okuženih vsaj 90 ljudi, po nekaterih podatkih celo 106, starih med tri in 82 let, med njimi 19 otrok, ki so mlajši od 15 let. V zadnjem tednu so testirali več kot 800 vaščanov.

Kdaj in kako so se vaščani okužili ni znano
Teste so trikrat ponovili, zato ni več dvoma, da je okoli 90 vaščanov okuženih s HIV. Testirali naj bi jih več kot 800. Naslednji korak bo ugotoviti, kdaj so se vaščani okužili. Neznan ostaja tudi vzrok okužbe. Po poročanju časnika Cambodia Daily bi bil lahko kriv zdravilec, ki je v preteklosti zdravil nekatere od okuženih in pri zdravljenju uporabljal tudi injekcije in infuzijo. Kot vemo, se virus prenaša tudi preko igel z okuženo krvjo.

Kar 500, otrok v Kambodži je okuženih s HIV
Skupni program Združenih narodov na področju aidsa (Unaids) je že ponudil pomoč pri preiskavi, prav tako pa bodo storili vse potrebno, da bi  preprečili nadaljnje okužbe, vsem že okuženim pa zagotovili zdravljenje. V Kambodži naj bi bilo z virusom HIV sicer po ocenah Unaidsa okuženih okoli 75.000 ljudi, od katerih imata dve tretjini dostop do ustrezne terapije. Med njimi je žal tudi 5000 otrok, mlajših od 15 let.

V Sloveniji 500 okuženih
Vsak dan se z virusom HIV okuži približno 16.000 ljudi, med njimi pa je 7.000 mladih, starih med 10 in 24 let. Na svetu je z virusom HIV okuženih že skoraj 40 milijonov oseb (od tega 2, 1 milijona otrok), v Sloveniji pa po uradnih podatkih malo manj kot 500 ljudi.

Poskrbimo za ustrezno zaščito
Z virusom HIV se lahko okužimo, če pridemo v stik z različnimi telesnimi tekočinami okuženih oseb: s krvjo (npr. z uporabo nerazkuženih igel), semensko tekočino (npr. pri nezaščitenem spolnem odnosu) ali z mlekom (npr. prenos virusa preko okužene matere na novorojenčka). Da ostanemo zdravi, moramo posrkbeti za zaščito. Paziti moramo, da pri osebah, ki jih ne poznamo, ne pridemo v neposreden stik s krvjo, pri spolnih odnosih uporabljamo kondom in se ne dotikamo raznih igel, ki lahko ležijo v na tleh.

PV
Foto: EPA


Prvi korak vsakega posameznika, da zmanjša tveganje za okužbo z virusom HIV, je varna spolnost. Bili smo na predavanjih pri devetošolcih na Osnovni šoli Nove Fužine.

Več o HIV in bolezni aidsu preberi in poglej v Infomatu.

Kako ravnati, če te novice težijo
Novice o vojnah, nasilju in nesrečah so pogosto del informativnih oddaj, ker so nenavadne in ker taki dogodki niso vsakdanji. A nekatere take novice nas lahko prestrašijo ali užalostijo. Nisi edini, ki se bojiš, in čisto v redu je, če se tako počutiš.

Nekaj nasvetov, kaj lahko narediš, če te novice težijo:

  • Strahu in žalosti ne zadržuj v sebi, ampak o tem povej nekomu, ki mu zaupaš.
  • Na naši spletni strani in na FB-ju lahko izraziš svoje mnenje o novici in se pomeniš o njej z drugimi. Bolje se boš počutil, če boš vedel, da nisi edini, ki se tako počuti.
  • Starši naj ti razložijo, kaj natanko se je zgodilo, saj si novico morda tudi narobe razumel.
  • Staršem povej, da te je strah in zakaj.
  • Pogovori se tudi s prijatelji, saj boš tako televizijsko sporočilo morda bolje razumel.
  • Tudi učitelji ti bodo prisluhnili in svetovali, če se jim boš zaupal. Morda boš ob razpravi v razredu stvar bolje razumel.
  • Zapomni si: dogodki, o katerih poročamo, so običajno posebni in nenavadni, kar pa še ne pomeni, da je življenje povsod in vedno takšno. Zelo malo verjetno je, da se bo kaj takega zgodilo tudi tebi. 
  • Poskušaj najti ravnovesje med slabimi in dobrimi novicami. Če na primer zaslediš žalostno novico, poišči še kakšno veselo ali zabavno.

Kaj storiti, če te novice težijo, svetuje psihologinja Majda Mramor.