Odnosi med ZDA in Kubo

19. 12. 2014

Ohlajene odnose imata ameriški državi Kuba in ZDA. Po več desetletjih sporov se je predsednik ZDA Obama odločil, da je napočil čas za otoplitev. Podrobno pod lupo poglejmo, zakaj sta državi sploh sprti. Kuba in ZDA sta v političnem in gospodarskem sporu že več kot 50 let, zdaj pa se trudita za boljše odnose.

Leta 1952 je na Kubi vladal Fulhencio Batista. Stvari je vodi tako, kot je želel sam, zato so mu rekli diktator. ZDA so diktatorja podpirale, saj je bilo na Kubi  več podjetij, ki so bila v lasti Američanov. Leto 1959 je Fidel Castro z vojaki prikorakal v glavno mesto Kube, Havano, in prevzel oblast. Leto 1960 je Fidel nacionaliziral ameriška podjetja na Kubi, ki so tako postala kubanska. Leto kasneje, 1961 so se ZDA maščevale in se odločile, da ne bodo več trgovale s Kubo, in k temu pozivale tudi druge države.

Zato je imela Kuba manj denarja. V naslednjih letih so se odnosi med Ameriko in Kubo zelo zaostrili. Američani so začeli prisluškovati Fidelu Castru in ga hoteli ubiti. Na Kubi pa je Fidel kopičil vedno več orožja. Državljani so za odhod s Kube potrebovali posebno dovoljenje. Tisti, ki so odšli, se niso mogli vrniti. ZDA pa svojim državljanom potovanja na Kubo niso dovolile. Leta 2006 je Fidel Castro zbolel in oblast je začasno prevzel njegov brat Raul. Dve leti pozneje je uradno postal predsednik države.

Letos pa je predsednik ZDA Barack Obama napovedal izboljšanje odnosov s Kubo. Namero pa je potrdi tudi Castro. Obe državi sta izpustili tudi nekaj političnih zapornikov.

SK