Po napadu v Pakistanu

17. 12. 2014 - Med mrtvimi 135 šolarjev

V Pakistanu je po včerajšnjem tragičnem dogodku danes dan žalovanja. Skupina sedmih teroristov je včeraj vdrla v šolo v mestu Pešavar in streljala na učitelje in učence. Umrlo je 148 ljudi, od tega 135 otrok. Vojaki so območje šole takoj zavarovali, reševalna vozila so odpeljala ranjene, po osmih urah pa jim je uspelo ubiti vseh sedem talibanskih napadalcev. Včerajšnji napad bodo Pakistanci pomnili še dolgo, saj gre za najhujšega do zdaj.

Število smrtnih žrtev se lahko še zviša
V šolo pod okriljem pakistanske vojske je v torek dopoldne po krajevnem času vdrlo šest oboroženih moških v uniformah, nato pa je bilo iz poslopja slišati strele in eksplozije. Po nekaterih navedbah so napadalci vdrli v avlo, kjer so pripadniki vojske učence višjih razredov urili v znanju prve pomoči. Otroci so se nato razbežali po učilnicah, napadalci pa so jim sledili in jih streljali. Do sedaj je umrlo skoraj 150 ljudi, več kot sto jih je ranjenih, zato je mogoče, da bo število smrtnih žrtev še naraslo.

Šolarji trepetali kar osem ur
Poslopje je obkolila vojska, v šoli pa so nato skoraj osem ur potekali spopadi med policijskimi specialci in napadalci. Napad se je končal, ko so pakistanske sile ubile vseh šest napadalcev in preiskale celotno poslopje šole. Preiskavo šolskega poslopja so sicer oteževala eksplozivna sredstva, ki so jih v šoli podtaknili talibanski borci. Pakistanska vojska je kasneje sporočila, da so iz šole evakuirali večino učencev. Pripadniki posebnih enot pakistanske vojske so v operaciji rešili več kot deset učiteljev in učencev. Šola je del sistema vojaških javnih šol, v okviru katerega je po vsej državi 146 šol za otroke vojakov in civilistov. Učenci so stari od deset do 18 let.

Kdo so talibani?
Talibani so pripadniki islamskega gibanja v Pakistanu in Afganistanu. Gre za različne skupine, ki želijo z nasiljem uveljaviti stroga verska pravila. V Pakistanu je zelo močna skupina, imenovana TTP. Pakistanska vojska se že dolgo bojuje proti talibanom, zato so se ji hoteli z napadom na šolo, ki jo obiskujejo otroci vojakov, maščevati. Veliko ljudi je zaradi tega besnih. Ne morejo razumeti, da so lahko tarča napadov nedolžni otroci.

Deklice ne smejo v šolo
Šole, predvsem dekliške, so sicer pogosto tarča napadov pakistanskih talibanov, ki razstreljujejo šolska poslopja, ubijajo otroke in ugrabljajo ali ubijajo učitelje. Talibani se nad šolami znašajo, ker po njihovem spodbujajo mišljenje podobno zahodnim državam in ne učijo le islama.Talibani tudi nočejo, da se moški in ženske družijo. Zahtevajo, da so ženske doma in skrbijo le za dom in otroke. Med drugim menijo, da deklice ne smejo hoditi v šolo. Pred leti se je talibanom uprla tudi Malala Jusafzaj. Da bi se ji maščevali, so streljali nanjo. K sreči je preživela in se še naprej bori za pravice otrok. Napad je ostro obsodila.

Napad bo zapisan v zgodovino
Gre za najbolj krvavi napad v zgodovini Pakistana. Doslej je za najbolj krvavega veljal napad na nekdanjo predsednico pakistanske vlade Benazir Bhutto v Karačiju leta 2007, v katerem je umrlo 139 ljudi.

PV

Kako ravnati, če te novice težijo
Novice o vojnah, nasilju in nesrečah so pogosto del informativnih oddaj, ker so nenavadne in ker taki dogodki niso vsakdanji. A nekatere take novice nas lahko prestrašijo ali užalostijo. Nisi edini, ki se bojiš, in čisto v redu je, če se tako 

Nekaj nasvetov, kaj lahko narediš, če te novice težijo:

  • Strahu in žalosti ne zadržuj v sebi, ampak o tem povej nekomu, ki mu zaupaš.
  • Na naši spletni strani in na FB-ju lahko izraziš svoje mnenje o novici in se pomeniš o njej z drugimi. Bolje se boš počutil, če boš vedel, da nisi edini, ki se tako počuti.
  • Starši naj ti razložijo, kaj natanko se je zgodilo, saj si novico morda tudi narobe razumel.
  • Staršem povej, da te je strah in zakaj.
  • Pogovori se tudi s prijatelji, saj boš tako televizijsko sporočilo morda bolje razumel.
  • Tudi učitelji ti bodo prisluhnili in svetovali, če se jim boš zaupal. Morda boš ob razpravi v razredu stvar bolje razumel.
  • Zapomni si: dogodki, o katerih poročamo, so običajno posebni in nenavadni, kar pa še ne pomeni, da je življenje povsod in vedno takšno. Zelo malo verjetno je, da se bo kaj takega zgodilo tudi tebi. 
  • Poskušaj najti ravnovesje med slabimi in dobrimi novicami. Če na primer zaslediš žalostno novico, poišči še kakšno veselo ali zabavno.

 Kaj storiti, če te novice težijo, svetuje psihologinja Majda Mramor.