Pretočna glasba da ali ne?

17. 12. 2014 - Prihodnost glasbene industrije

Pretočna glasba je tista, ki si jo pretočimo oziroma prenesemo s spleta, največkrat brezplačno. To mnogim glasbenikom, kot je recimo Taylor Swift, ni všeč, drugi pa trdijo, da so dragi cedeji preteklost in da se mora glasbena industrija pač prilagoditi sodobnim navadam pri poslušanju glasbe.

Pickbox, Deezer, Spotify, Souncloud in Rdia - to je samo nekaj kanalov, s katerih lahko pretočimo glasbo: plačamo naročnino in pesmi prenesemo s spleta. Glasba je na spletu na voljo tudi brezplačno, a v takih primerih so pred skladbami velikokrat objavljeni oglasi.

Zaslužki v milijonih
Glasbeniki in avtorji skladb se pritožujejo, da je prihodek od pretakanja glasbe zanemarljiv v primerjavi z denarjem, ki ga prinašata prodaja zgoščenk ali prenašanje glasbe s storitvami, kot je iTunes. Čeprav ustvarjalci za vsako predvajano skladbo dobijo le po nekaj centov, se zaslužek najbolj poslušanih glasbenikov meri v milijonih. Tako naj bi Taylor Swift samo pri enem kanalu zaslužila milijon dolarjev. Kljub temu se je odločila, da glasbo s spleta umakne, saj se niso mogli dogovoriti, ali bo ta njena glasba na voljo samo tistim, ki za njeno glasbo plačujejo ali tudi tistim, ki poslušajo Spotify v brezplačni različici z oglasi. Na Spotify pa med drugim ne morete poslušati izvajalcev kot so Beyoncé, Coldplay in The Black Keys, saj tudi oni niso podpisali pogodb.

Nezakoniti prenosi glasbe
Glasbo pa marsikdo s spleta vzame brezplačno tudi tako, da pobrska za datotekami, ki so jih na splet dali drugi. Ko glasbo vzamemo s spleta na tak način, kršimo predpise o avtorskih pravicah. A veliko ljudi meni, da bi glasba morala biti dostopna brezplačno.

Plačljivo storitev uvaja tudi Youtube
Google je predstavil storitev, ki smo jo že dolgo pričakovali. Youtube music key je namreč naročnina na Youtube, ki vključuje še že znano naročnino na pretočno glasbo play music all access. Glasbo z Youtuba bo mogoče poslušati v ozadju. Za deset evrov mesečne naročnine boste lahko poslušali glasbo v ozadju in si prenesli videe na svojo napravo ter jih lahko gledali in poslušali brez povezave v mobilno ali brezžično omrežje. Storitev izbrani uporabniki že testirajo, v Sloveniji takšnih izbrancev ni.

PV


 Si vedel, da je Taylor Swift pravi knjižni molj?
Taylor Swift pa je druga najbogatejša glasbenica v letu 2014, takoj za Beyonce. Katere so še druge glasbene zaslužkarice?
Zaslužkarji pa so tudi na Youtube, kjer lahko najdemo vse mogoče: potegavščine in smešnice, pa kozmetične in stilistične nasvete, ki jih objavljajo različni videoblogerji.
Kateri pa so najpriljubljenejši vlogerji?