Pandji trojčki dobili imena

17. 12. 2014 - Edini preživeli trojčki do sedaj

 Prvi znani preživeli trojčki, ki živijo v honkonškem živalskem vrtu, so dobili imena - Meng Meng (Srčkana), Shuai Shuai (Lepotec) in Ku Ku (Kul).


Da so preživeli vsi trije, je pravi čudež

V kitajskem živalskem vrtu Chimelong Safari Park živijo prvi znani preživeli pandji trojčki. Rojeni sp rojeni 29. julija, a so z objavo vesele novice počakali kar dva tedna, saj niso bili prepričani, ali bodo vsi mladički preživeli. Kot smo poročali, so rojstvo po poročanju tujih medijev razglasili kar za čudež, saj so pande zelo ogrožene zaradi kratke dobe razmnoževanja. Prvi primer pandjih trojčkov je znan iz leta 1999, ko je 15-letna samica s pomočjo umetne oploditve skotila tri mladičke. A je najmlajši mladič umrl po treh dneh.

Imena dobili s spletno kampanjo
Mama trojčkov je 12-letna Juxiao, oče pa 17-letni Linlin. Ob rojstvu so trojčki tehtali od 83 do 124 gramov in so bilimanjši od človeške dlani. Ker spolov še ni bilo možno določiti, so imena določili naknadno. V obširni spletni kampaniji so v treh mesecih prejeli kar milijon predlogov. Najstarejši samičko so poimenovali Meng Meng (Srčkana), srednjega brata, ki je tudi najbolj pogumen, Shuai Shuai (Lepotec), mlajšega samca pa Ku Ku (Kul).

Živi le še 2000 orjaških pand
Orjaški panda ali bambusni medved, ta kitajski nacionalni ponos, je ogrožena živalska vrsta, saj živi le na majhnem območju v gorah osrednje Kitajske, poraslem z vlažnimi bambusovimi gozdovi. Hrani se skoraj izključno z mladimi bambusovimi vršički in listi. Njihovo obdobje razmnoževanja traja od sredine aprila do maja. Orjaška panda povrže mladička samo na vsake tri leta, zato je njihova populacija maloštevilčna. Na svetu jih živi le še okrog 2000. V kitajski divjini jih živi le še okoli 1600, v ujetništvu po svetu pa okoli 300. Orjaški panda je tudi simbol Svetovnega sklada za varstvo živali.

Ste vedeli?
Pande veljajo za simbol ljubkosti.
Pande so vegetarijanci – radi grizljajo bambus.
Znanstveniki še danes ne vedo zakaj so pande črno bele barve.
Pande se premikajo ob svitu ali mraku.
Pande se bojijo ljudi, napadejo pa zaradi strahu ali ker varujejo svoje mladiče.
Očetje se z mladiči ne ukvarjajo, pogosto se sploh ne srečajo.
Pande se oglašajo podobno kot koze ali ovce.

PV
Foto: EPA


O pandah smo v Infodromu že nekajkrat poročali. Ujeli smo prve trenutke mladiča pande, spremljali prve korake 14 novih pand na Kitajskem, jim pomahali v slovo pri selitvi, spremljali smo prve trenutke po izpustitvi iz ujetništva v divjino, prikazali pa smo celo redke posnetke pande v naravi. Več posnetkov si poglej v naši rubriki Narava in živali.