Čigav je Severni pol?

16. 12. 2014 - Boj za naravna bogastva

Čigav je skrajni sever našega planeta? Ne gre za vprašanje pri monopoliju ali igri zemljo krast, ampak za resne politične in gospodarske interese nekaterih držav. Potem ko so Rusi, Norvežani, Američani in Kanadčani razglasili, da je severni tečaj njihov, od včeraj del območja okoli severnega tečaja zahtevajo tudi Danci. 

Severni tečaj ali Severni pol je najsevernejša točka na Zemlji. Leži na Arktiki. Geografski severni tečaj se ne ujema s Severnim magnetnim polom, ki leži čisto na drugem koncu Zemlje. Zemljepisna širina Severnega tečaja je +90°.

Kdo si želi Severni pol
Danska je Združenim narodom predložila uradno zahtevo po delu območja Arktike. Gre za 900 tisoč kvadratnih kilometrov veliko območje, ki se nahaja okrog 200 morskih milj od obale Grenlandije. Danska poteza bo po vsej verjetnosti sprožila polemike pri drugih državah, ki mejijo na Arktični ocean - Kanadi, ZDA, Norveški in Rusiji. Te države so namreč že zahtevale nekatere od teh podmorskih predelov. Komu ta del severnega območja pripada, bodo odločili Združeni narodi. A strokovnjaki ocenjujejo, da bo dokončna odločitev sprejeta šele čez 15 let.

Naravna bogastva
Vse države želijo izkoristiti naravna bogastva tega območja. Gre namreč za 1,2milijona kvadratnih kilometrov veliko območje,  kjer naj bi bile  bogate zaloge naravnih virov. Predvidevajo namreč, da naj bi bila na Arktiki kar četrtina še neodkrite nafte in zemeljskega plina. Zaradi posledic globalnega segrevanja se je led na velikem delu stopil in odpirajo se nove možnosti za izkoriščanje teh naravnih virov. 

SK