Bolezni dihal v porastu

11. 12. 2014 - Število bolnikov se povečuje

Število bolnikov na ljubljanski infekcijski kliniki se je zadnje dni močno povečalo, posebej veliko je otrok. Poleg številnih bolnikov z driskami je veliko tudi bolnikov z okužbami dihal.

Že drugi mesec se pojavlja epidemija, to je zelo veliko število obolelih, s pljučnico, v zadnjem času pa je veliko primerov bronhiolitisa zaradi RSV virusa in že prvi primeri gripe.

Zaradi virusov zbolimo
Zakaj sploh zbolimo? Smrkanje, kašljanje, otečeno grlo in gripo povzročajo virusi in bakterije. Človek z govorjenjem, kihanjem, kašljanjem, izloča majhne kapljice, ki lahko vsebujejo različne viruse. Virusi lahko pridejo do druge osebe, ta jih lahko vdihne in se tako okuži. Lahko pa se prenaša tudi z neposrednim stikom z okuženimi ljudmi in z okuženimi predmeti. Kako se pred njimi zavarovati?

Previdno z antibotiki
Vsak človek ima v sebi veliko bakterij, ki mu koristijo. V črevesju na primer pomagajo pri prebavi. Telo pa lahko napadejo tudi človekovemu zdravju škodljive bakterije in povzročijo na primer boleče grlo. Proti njim se borimo z antibiotiki. Če antibiotike jemljemo prepogosto, se jim nekatere bakterije prilagodijo in se spremenijo.

Povečajmo odpornost
Veliko manj možnosti za okužbo imajo ljudje, ki imajo dober imunski sistem. Da bi ga izboljšali, se moramo gibati dovolj na svežem zraku, izogibati stresu in preobremenitvam, dovolj dolgo spati, jesti veliko svežega sadja in zelenjave, ki vsebujeta C vitamin. Poleg tega pa moramo biti še primerno oblečeni in obuti.

Umivanje rok preprečuje bolezni
Umivanje rok je osnovni in najpreprostejši ukrep pri preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni. Na naših rokah ostanejo različni mikrobi, ki jih dobimo ob dotikanju različnih površin kot so kljuke, gumbi v dvigalih, ograje, igrala … Še posebno skrbno umivamo roke pred pripravo jedi, pred jedjo, po uporabi sanitarij, po kihanju, kašljanju in dotikanju telesnih izločkov, po prijemanju živali ali živalskih iztrebkov, po stiku z bolnikom. Le tako lahko preprečimo, da se v hrano, ki jo pripravljamo, iz našega okolja ne prenesejo povzročitelji različnih bolezni, in da z dotikanjem posameznih predelov telesa na ali v naše telo ne zanesemo mikrobov.

Izogibajte se obljudenim mestom
Zdravniki ljudem svetujejo naj ostanejo doma, če so bolni, zdravi pa naj se izogibajo mest, kjer je veliko ljudi, na primer nakupovalnih centrov, saj je v tem času velika možnost, da se bodo od koga okužili. Bolni naj pri kihanju in kašljanju roko pokrijejo z robčkom ali z rokavom.

PV


Podrobneje o pravilnem umivanju rok v Infomatu.

Zakaj so ženske bolj pridne pri umivanju rok po obisku stranišča?

Živalski vrt v glavnem mestu Nizozemske, Amsterdamu je odprl nov del, namenjen najmanjšim in najštevilčnejšim prebivalcem našega planeta - bakterijam, virusom in plesni oziroma mikrobom, ki živijo tudi na naši koži.