Zavetišče za opice

8. 12. 2014 - Nov dom našlo 160 opic

Nedovoljena trgovina z živalmi je velik, a žal tudi zelo krut posel. Najpogosteje na skrivaj trgujejo s slonovino, to so v nakit in okraske predelani slonovi okli. A podobno se dogaja tudi na tisoče drugim vrstam živali, ki jih divji lovci prodajajo v različne namene. A nekatere k sreči prej odkrijejo, živali pa najdejo zatočišče. 160 opic, ki so jih v Čilu rešili iz krepmpljev divjih lovcev, se v zavetišču dobro počuti.

Največje zatočišče v Južni Ameriki
Štirideset kilometrov od čilskega glavnega mesta Santiago je največje zavetišče za opice v Južni Ameriki, v kateren je zatočišče našlo kar 160 opic dvanajstih različnih vrst. Zavetišče vodi Elba Muñoz, ki je prvo opico v oskrbo sprejela leta 1994.

Divji lovci z živalmi grdo ravnajo
Opice so v Čile brez ustreznih dokumentov prinesli divji lovci, zato jih je zasegla pristojna institucija za poledelstvo in živinorejo. Opice pogosto pridejo v zavetišče v zelo slabem zdravstvenem stanju, saj divji lovci z njimi ravnajo zelo kruto. Zaradi stresa so brez dlake in privezane na verige. V zavetišču opice t ob slastni hrani in v primernem bivališču dobijo priložnost za boljše življenje, ki si ga zagotovo zaslužijo.

PV