Kitajska razvija novo raketo za polet na Luno

8. 12. 2014 - Prvi polet leta 2018

Kitajska razvija novo veliko raketo, ki naj bi jo uporabili za prvo lastno misijo na Luno s človeško posadko. "Dolgi pohod 9" naj bi prvič poskusno poletel leta 2018, deset let kasneje pa naj bi postal glavna kitajska nosilna raketa.

Na Luno in še dlje
Raketa, ki je trenutno v raziskovalni fazi, naj bi bila sposobna nositi 130 ton tovora, karje približno enako kot ameriška vesoljska agencija Nasa načrtuje z novim programom SLS (Space Launch Sistem). Glavna kitajska nosilna raketa je zdaj "dolgi pohod 5", ki je sposobna v vesolje ponesti 25 ton tovora. Zmogljivost "dolgega pohoda 9" naj bi bila tako petkrat večja. Raketa naj bi bila krepko večja tudi po sami velikosti - premer naj bi bil med osem do deset metrov, težka pa naj bi bila najmanj 3000 ton. Nova raketa ne bi bila namenjena zgolj osvajanju Lune, pač pa tudi raziskovanju globlje v vesolju.

Kitajska – nova vesoljska velesila?
Nova nosilna raketa naj bi bila tudi dokaz vzpenjajoče moči Kitajske v vesoljski tehnologiji. Kitajska napoveduje, da bo najprej poslala človeško posadko na Luno, nato pa morda celo na Mars. Trenutno ima Kitajska na Luni že raziskovalno robotsko vozilo, poimenovano Žadasti zajec. Plovilo so izstrelili konec lanskega leta. Doživeli so nekaj tehničnih težav, kljub temu pa so v Pekingu misijo ocenili kot velik uspeh.

PV
Foto: EPA