Na delavnici o varni spolnosti

1. 12. 2014 - Ob svetovnem dnevu boja proti aidsu

V Sloveniji je uradno malo manj kot 500 okuženih virusom HIV, katerega posledica je bolezen aids. Prvi korak vsakega posameznika, da zmanjša tveganje za okužbo z virusom HIV, je varna spolnost. Bili smo na predavanjih pri devetošolcih na Osnovni šoli Nove Fužine.

 Z virusom HIV se lahko okužimo, če pridemo v stik z različnimi telesnimi tekočinami okuženih oseb: s krvjo (npr. z uporabo nerazkuženih igel), semensko tekočino (npr. pri nezaščitenem spolnem odnosu) ali z mlekom (npr. prenos virusa preko okužene matere na novorojenčka).

Vsak dan se z virusom HIV okuži približno 16.000 ljudi, med njimi pa je 7.000 mladih, starih med 10 in 24 let. Na svetu je z virusom HIV okuženih že skoraj 40 milijonov oseb (od tega 2, 1 milijona otrok), v Sloveniji pa po uradnih podatkih malo manj kot 500 ljudi.

Da ostanemo zdravi, moramo posrkbeti za zaščito. Paziti moramo, da pri osebah, ki jih ne poznamo, ne pridemo v neposreden stik s krvjo, pri spolnih odnosih uporabljamo kondom in se ne dotikamo raznih igel, ki lahko ležijo v na tleh.

PV

Več o HIV in bolezni aidsu preberi in poglej v Infomatu.