Podnebna konferenca v Limi

1. 12. 2014 - Bo tokrat prišlo do dogovora?

Podnebna konferenca Združenih narodov, ki se bo začela v Peruju, naj bi bila ključen korak na poti k zavezujočemu in ambicioznemu sporazumu leta 2015 v Parizu. Na 12-dnevni konferenci bo sodelovalo 196 držav, ki se bodo dogovarjale, na katere toplogredne pline se je treba osredotočiti pri zmanjševanju emisij ter na določanje časovnice za zmanjšanje.

Pogajanja bodo težka, saj so ponovno na mizi vprašanja, katere države morajo znižati emisije toplogrednih plinov in za koliko. Doslej so bila podnebna pogajanja neuspešna. Vse države morajo sicer do marca 2015 določiti svoje podnebne cilje.

Evropska unija želi do leta 2030 zmanjšati emisije za 40 odstotkov, medtem pa bo Kitajska, največji svetovni onesnaževalec z ogljikovim dioksidom, svoje emisije še zviševala. Je pa azijska velesila napovedala povečanje alternativnih virov energije.

EU pričakuje, da bo konferenca ključni korak na poti do novega, pravno zavezujočega svetovnega sporazuma o podnebnih ukrepih prihodnje leto v Parizu. O pripravljenosti in odločenosti vsega sveta pričata tako oktobrski dogovor voditeljev EU, da zmanjšamo emisije toplogrednih plinov za 40 odstotkov, kot kasnejša izjava ZDA in Kitajske o njunih prihodnjih podnebnih ukrepih.

Organizatorji pričakujejo v Limi okrog 10.000 udeležencev in sicer visoke predstavnike vlad, predstavnike nacionalnih parlamentov, podjetij, nevladnih organizacij, drugih organizacij s statusom opazovalca in drugih pomembnih oseb na področju podnebnih sprememb.

Kaj so toplogredni plini?
To so plini, ki nastanejo ob izpustih iz avtomobilov, avtobusov, tovornjakov, različnih tovarn in na Zemlji povzročajo učinek tople grede. To pomeni, da ostajajo znotraj ozonskega plašča, ki ščiti Zemljo, ga unčičujejo in tanjšajo ter povzročajo dvigovanje temperatur ozračja. Podobno deluje tudi domača topla greda ali pa rastlinjak, kjer ima mama ali babica čez zimo spravljene rože, ki pa zaradi toplote uspevajo. Pri Zemlji pa je ta toplota slaba, saj se zaradi nje topi led, posledično se dviguje gladina morja, kar pomeni, da lahko pride do poplav v nekaterih mestih ob morju. Ogrožene pa so tudi živali, ki živijo na ledenem severu, na primer polarni medvedi, saj se z topljenjem ledu zmanjšuje njihov življenjskih prostor.

PV