Zakaj Palestinci nimajo svoje države

28. 11. 2014 - Priznanje Palestine

Za novo državo ni dovolj le, da se zanjo odloči skupina ljudi, z njenimi mejami se morajo strinjati tudi sosednje in druge države. Palestina ima s tem kar nekaj težav, čeprav jo priznava že 135 držav. Danes jo je priznala tudi Francija, o tem pa so razpravljali tudi slovenski poslanci. In v čem je težava? Na območju živijo Izraelci, ki imajo svojo državo, in Palestinci, ki je nimajo. Kako je do tega prišlo?


Na območju Palestine in Izraela so že pred našim štetjem živeli različni narodi - Asirci, Babilonci, Rimljani in Judje. Jude so Rimljani leta 135 izgnali, zato so se ti razselili po svetu. 500 let kasneje so na območje Palestine z Arabskega polotoka prišli Arabci in se tam naselili.

Judje so se na to območje spet začeli naseljevati pred drugo svetovno vojno. Zaradi grozot, ki so se jim dogajale med drugo svetovno vojno, ko so nacisti pobili več kot 6 milijonov Judov, jim je svet priznal, da potrebujejo svojo državo. Organizacija združenih narodov je leta 1947 odločila, da lahko Judje ustanovijo svojo državo na določenih delih Palestine. Ustanovili so državo Izrael. Tudi Arabcem v Palestini oziroma Palestincem so takrat dodelili državo, vendar sta Izrael in država Transjordanija temu nasprotovala. Tako Palestinci vse do danes še nimajo svoje države. Od takrat je bilo več vojn, Izrael pa je zasedel vsa območja, na katerih želijo Palestinci ustanoviti svojo državo. Ta so: Zahodni breg, Gaza in vzhodni del Jeruzalema.

Priznanje Palestine
V državnem zboru so danes razpravljali o tem, ali naj priznajo državo Palestino. Večina poslancev se s priznanjem Palestine strinja, predlog podpirata tudi predsednik države Borut Pahor in zunanji minister Karl Erjavec. Vlada pa je poslance prosila, naj počakajo na njeno odločitev.

Palestino je priznalo že 135 držav, med njimi so tudi članice Evropske unije Bolgarija, Ciper, Češka, Madžarska, Malta, Poljska, Romunija in Francija. Palestino je priznala tudi Islandija. Leta 2012 je Palestino priznala Generalna skupščina Združenih narodov. Letos jo je med članicami EU prva priznala tudi Švedska. Večina držav Evropske unije Palestine ni priznala. Med temi je tudi Slovenija.

Spor med Izraelci in Palestinci
Spor med Izraelci in Palestinci se spet zaostruje in ni gotovo, da bi se z mednarodnim priznanjem Palestine umiril. Bi pa države, ki bi Palestino priznale, s tem poslale jasno sporočilo obema stranema, da vedo, kaj se dogaja, in da so pripravljene ukrepati.

SK