Ošpice v Sloveniji

28. 11. 2014 - Bolezen ošpice

V Sloveniji so se pojavile ošpice. Za zdaj opazujejo več kot 11 odraslih bolnikov z območja Nove Gorice in Ljubljane.


Bolezen ošpice je v zadnjih desetletjih že skoraj izginila, saj je velika večina ljudi cepljena proti njej že pri prvem letu starosti. Ošpice povzroča virus. Gre za nalezljivo bolezen, ki jo spremljajo vročina, kašelj, zamašen nos, prepoznamo pa jo po značilnih izpuščajih, ki se najprej pojavijo na obrazu, nato pa razširijo po telesu. Sicer pa virus ošpic v Sloveniji ne kroži.

Skupina ljudi, pri katerih so postavili sum na okuženost z ošpicami, je rojena v obdobju, ko se je cepljenje v Sloveniji šele začenjalo. Rojeni v tistem obdobju sodijo v skupino, ki je po ocenah v Sloveniji najslabše zaščitena pred ošpicami.

Najpogostejši znaki bolezni so vročina, ki traja vsaj tri dni, kašelj in nahod. Vročina lahko preseže tudi 40 stopinj Celzija. Preden izbruhnejo izpuščaji, se v ustih pojavijo belkaste lise na ustni sluznici, ki so značilne le za ošpice, vendar v vseh primerih niso opazne.

Značilen izpuščaji se pojavlja po glavi, trupu ter rokah in nogah. Prvi izpuščaji se pojavijo praviloma na glavi ter se širijo po vsem telesu in povzročajo srbež. Sprva so izpuščaji rdeči, nato pa postanejo rjavi, preden izginejo. Bolniki običajno ozdravijo brez zapletov; potreben je le počitek.

SK