Juncker ni dobil nezaupnice

27. 11. 2014

Evropski parlament je danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu z veliko večino zavrnil predlog nezaupnice Evropski komisiji Jean-Clauda Junckerja, ki so ga manj kot mesec dni po začetku dela nove komisije vložili evroskeptiki in skrajna desnica zaradi luksemburške davčne afere, imenovane LuxLeaks.

Glasovalo je 650 od 751 evropskih poslancev. Predlog nezaupnice je podprl 101 poslanec, proti jih je glasovalo 461, 88 pa se jih je vzdržalo. Nezaupnico je tako podprlo več poslancev, kot jo je predlagalo, a še zdaleč ne dovolj, da bi bila sprejeta. Da bi predlog nezaupnice uspel, bi namreč potreboval dvojno večino: dve tretjini oddanih glasov in absolutno večino, kar je 376 od 751 parlamentarcev.

Afera je izbruhnila v začetku meseca, ko je skupina preiskovalnih novinarjev razkrila razsežnost dogovorov luksemburških oblasti z multinacionalkami, kot so Pepsi, Amazon, Ikea in Volkswagen, ki omogočajo množično izogibanje davkom. Predsednik komisije Juncker, ki je bil dolga leta luksemburški premier, se je tako znašel pod plazom očitkov, češ da je arhitekt sporne davčne ureditve, ki omogoča dobičke multinacionalk na račun davkoplačevalcev.

Skoraj vsi evropski poslanci iz Slovenije so glasovali proti nezaupnici Evropski komisiji Jean-Clauda Junckerja, ker verjamejo Luksemburžanovim obljubam o boju proti izogibanju davkom in ker menijo, da Evropa potrebuje močno Evropsko komisijo. Izjema je Igor Šoltes, ki se je tako kot na oktobrskem glasovanju o komisiji tudi tokrat vzdržal.

PV
Foto: EPA


 Te zanima več o LuxLeaks? Veš, kaj je davčna oaza? Preveri!