Lorde

24. 11. 2014 - Izvajalka leta 2014

Kot eno uspešnejših si bo odhajajoče leto zagotovo zapomnila novozelandska pevka Lorde, ki je v začetku meseca dopolnila 18 let in je že bila razglašena tudi za eno najvplivnejših najstnic na svetu.

Odkrili so jo pri trinajstih
Glasbena pot Novozelandke Ella Marija Yelich-O'Connor, kot je pevkino pravo ime, se je začela, ko je kot 12-letna zmagala na šolskem izboru talentov. Posnetek je prišel v roke največji svetovni glasbeni založbi UMG, s katero je nato komaj 13-letna podpisala pogodbo. Takrat je tudi začela ustvarjati svoja besedila.

Ljubezen do branja navdih za pisanje
Navdih za pisanje besedil pevka črpa iz vsakdanjega življenja in odraščanja, njen slog pisanja pa se je oblikoval s prebiranjem raznovrstnih knjig, s katerimi jo je mama zasipala že od otroštva.  Preden je začela ustvarjati glasbo, pa je pisala kratke zgodbe.

Prva ženska z nagrado za najboljši rock video
Prvi uspeh je doživela pri 16-ih s pesmijo Love Club, ki jo je objavila na spletni glasbeni platformi SoundCloud, svetovna slava pa je prišla leto kasneje s pesmijo Royals.  Ta se je uvrstila na seznam 100 najbolj priljubljenih skladb in ji kot prvi ženski v zgodovini prinesla nagrado MTV za najboljši rockovski video. Lani je izdala prvi album Pure Heroin, ki se je prodal v skoraj 2,5 milijonih izvodih.

Uspehi se vrstijo
Lorde je postala najboljša nova izvajalka leta 2014, za svoje delo je prejela že več kot 20 nagrad in 75 nominacij, njen najnovejši singel pa so uporabili tudi v naslednjem delu Iger lakote ''Upor'', ki je pravkar prišel na filmska platna.

Vse bolj vplivna
Lorde postaja prava ikona. Lani jo je revija Time uvrstili na seznam 100 najvplivnejših najstnikov na svetu, letos pa je njeno ime na Forbesovi lestvici ''30 pod 30''. Pevka pa se ponaša tudi z kozmetično linijo.

PV

Zaslovela s skladbo Royals.