Finalisti filmske nagrade LUX

23. 11. 2014 - Med finalisti Razredni sovražnik

V petek zvečer se je v ljubljanskem Kinu Kolosej pred več ko 400 gledalci odvrtel film Razredni sovražnik, tokrat kot prvi slovenski film v finalnem izboru za filmsko nagrado LUX, ki jo podeljuje Evropski parlament.

Filmska nagrada LUX
Filmsko nagrado LUX podeljuje Evropski parlament od leta 2007. Edinstvenost nagrade je predvsem v tem, da olajšuje premagovanje jezikovnih ovir in ljudem omogoča ogled filmov iz drugih držav EU v njihovem jeziku. Vsi trije filmi v najožjem, finalnem izboru, so prevedeni v vseh 24 jezikov EU ter prikazani v vseh državah članicah.

Film Razredni sovražnik je prvi slovenski film nasploh, ki je bil kadarkoli nominiran za filmsko nagrado Evropskega parlamenta. Poleg tega je prav gotovo eden izmed najuspešnejših slovenskih filmov zadnjih let v domačem in mednarodnem prostoru. Režiser je 29-letni Rok Biček, ki je najmlajši režiser, katerega film je bil kadarkoli nominiran za to prestižno filmsko nagrado Evropskega parlamenta.

Dobitnika nagrade LUX bodo z glasovanjem, ki že poteka, izbrali evropski poslanci, slavnostna podelitev nagrade pa bo 17. decembra v Strasbourgu. Svoj najljubši film bo izbralo tudi občinstvo, zmagovalca občinstva pa bodo razglasili na mednarodnem filmskem festivalu v Karlovyh Varyh prihodnje leto.

SK
Foto: Evropski parlament